Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT
Portretje December 2022: Paul D'haese

2022 03 28 HKZB010286 DHaeseKrantenknipsel1 Pub

In het kader van Erfgoeddag 2022, die in het teken van het onderwijs staat, organiseert de Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht een kleine tentoonstelling in de Zwijndrechtse bibliotheek over het werk van Paul D'haese. We besteden er vooral aandacht aan de vele publicaties die verschenen om de schrijfmethodiek D’haese bekend te maken in de klassen van de lagere school in Vlaanderen en daarbuiten.

Deze gratis tentoonstelling gaat door in de Openbare Bibliotheek Zwijndrecht, Binnenplein 1,
van zaterdag 23 april tot zaterdag 30 april, tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

De openingsuren van de bibliotheek:
• Maandag: 10-12 uur en 17-20 uur
• Dinsdag: 10-12 uur en 17-20 uur
• Woensdag: 10-17 uur
• Donderdag: 10-12 uur en 14-17 uur
• Vrijdag: 10-12 uur en 17-20 uur
• Zaterdag: 10-13 uur

Te bereiken met de Zwijndrechtbus (halte Gemeentehuis) of met bus 87 (halte Regenbooglaan), komende vanuit richting Antwerpen: tram 3 (halte Kerk), ook te bereiken met de bussen van De Lijn nummers 81 en 82, fiets- en autoparking in de onmiddellijke omgeving. De bibliotheek is goed toegankelijk voor minder mobiele personen.

Meester D'haese en zijn werk.

Paul D’haese werd in Zwijndrecht geboren op 20 mei 1897 als jongste kind van Donatus en Leopoldina De Craecker. Hij volgde de voetsporen van zijn vader en studeerde af als onderwijzer in 1919. Het daaropvolgende jaar werd hij benoemd in de vrije jongensschool Sint-Paulus te Zwijndrecht, als opvolger van zijn vader. In 1936 werd hij er directeur zonder klas. In 1957 ging hij op pensioen. Hij overleed op 24 oktober 1971 te Ekeren.

In het toenmalige onderwijs was het schoonschrift zeer belangrijk. Maar er was geen ééngemaakt systeem. Elke normaalschool had zowat zijn eigen methode. Ook Paul D’haese moest vaststellen dat de verschillende leraars in zijn school elk een aparte methodiek onderwees. Dit was uiterst verwarrend voor de jonge leerlingen. Voor en tijdens Wereldoorlog II werkt Paul D’haese een eigen schrift uit. Het is gebaseerd op een bestaande schrijfmethode die D’haese hervormde.
De kenmerken van de schrijfmethode D’haese zijn: duidelijke leesbaarheid, eenvoudig, verbonden, licht hellend en sierlijk. D’haese wendde al zijn contacten aan om zijn methodiek te verspreiden. Hij kreeg alvast de instemming van de Centrale Raad van het Katholiek Lager Onderwijs (december 1944). Maar nu moest hij ook een uitgever overtuigen om zijn schrijfmethode bekend te maken bij het onderwijzend personeel. Hij vond een trouwe kompaan in de Uitgeverij Van In uit Lier.
Er verschenen gelinieerde schrijfboeken, een uitvoerige handleiding, schrijfvoorbeelden voor alle leerjaren, voorbeeldboekjes, taalboekjes, oefenboekjes, formuleboekjes tot examenboekjes toe.
Na zijn pensionering in 1957 ging al zijn aandacht naar de promotie van zijn methodiek. Beurzen en studiedagen waren voor hem de uitgelezen plek. Hij onderhield ook een drukke correspondentie met iedereen die betrokken was met pedagogiek om de weldaden van zijn methode te onderstrepen.
Zijn schrijfmethode werd ook vertaald naar het Frans, het Duits en het Lingala.
Nog in 2005 verschenen weliswaar aangepaste werkschriften die de schrijfmethode D’haese als uitgangspunt namen.