Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT
Portretje December 2022: Paul D'haese

Langsheen de fietsostrade omgeving WalstraatLangsheen de fietsostrade omgeving Walstraat.
Is dit een restant van de vroegere IJzerwegel die tussen de verdwenen Gaverstraat en, via het huidige fort van Zwijndrecht, naar de Ponjaardstraat liep?
U hebt hen waarschijnlijk gezien: in onze beide deelgemeenten liepen er vorig jaar mensen rond die op zoek waren naar de nog bestaande trage wegen. Op basis van de wegenatlas uit 1844 werd er gekeken of die wegen van toen nu nog bestonden en in welke staat ze zich bevonden. Tot veler verbazing waren er nog bijna 600 stukjes aan trage wegen bij ons terug te vinden. Zij werden afgestapt, bekeken, gefotografeerd, beoordeeld en geregistreerd. Het is een lange termijn-project dat uit moet monden in een netwerk van trage wegen in Zwijndrecht en Burcht dat vlot aansluit op de ons omliggende gemeenten. Het grote publiek zou de gebruiker er van kunnen worden. Deze wegen zouden zo min mogelijk door gemotoriseerd vervoer gekruist worden.

Onze vereniging is op zoek naar verhalen bij deze trage wegen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om wat u uitspookte in de Zwijndrechtse Kerkhofwegel na de kermis of nadat het u probeerde thuis te geraken na een nachtelijk bezoek aan toenmalige jongerencafé ‘Den Uil’. Jongeren uit Burcht gingen zwemmen in de putten aan de Wallen. Welke wegeltjes liepen daar naar toe? Hoe geraakte u tot aan de Draaiende Sluis of naar café ’De Schelde’ in de Vitshoek (nu verdwenen in Zwijndrecht-industrie)? Hoe fietste of liep u naar de forten van Burcht, Zwijndrecht, Kruibeke of Sint Marie om daar uw legerdienst te gaan doen of er te gaan werken? Wie gebruikte vroeger de Mollevangerswegel op ’t Heiken? Wie heeft het stukje Van Goeystraat vanaf de Laarbeek naar de Laarkouter nog gekend als wegeltje? Of de vele weggetjes tussen de Heirbaan en de ‘Schelkant’?
Dié verhalen; daar zijn we naar op zoek. Het mag gaan over verdwenen of nog bestaande trage wegen. Lees het stukje over de ‘Slekkendam’ te Zwijndrecht nog eens (in Craeyennest herfst 2016) of het portretje van mei 2018 over ’t Dammeke te Burcht, beiden terug te vinden op onze website.
Zo’n verhalen geven een meerwaarde aan de trage wegen. Zij geven zicht op het lokale belang van de weg en de plaatselijke geschiedenis ervan. Zo’n verhalen zien wij graag komen en als u er foto’s of tekeningen bij kan laten zien dan hebben we dat nog veel liever. U kan ons bereiken via ons emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via onze brievenbus aan Kaaiplein 29.