Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT
Portretje December 2022: Paul D'haese

2018 04 LogoFortLiefkenshoekHet Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit het eind van de zestiende eeuw. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Twee eeuwen lang was het in handen van de Hollanders. Daarna wisselde het fort nog verschillende keren van bezetter.
Ook de functie van het fort is meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als een vakantieoord voor de beroepsmilitairen, ...

De oudste nog bestaande gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). Het fort vormt één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. Het werd aangekocht door de gemeente Beveren in 1980 en is sedert 1985 beschermd als monument en als landschap. Het fort herbergt nu een bezoekers- en belevingscentrum.

De site is heel interactief opgezet en interessant en aangenaam voor kinderen. (Groot)ouders breng jullie kleinkinderen mee! Er is dan ook heel wat te zien en te beleven op Fort Liefkenshoek!

De toegang tot het domein en het bezoekers- en het belevingscentrum is gratis. De gegidste rondleiding wordt betaald door de HKZB en duurt ongeveer twee uur. Het bezoek aan het belevingscentrum duurt ook een uur.

De groep is beperkt tot 25 personen, wees er dus vlug bij. Leden en hun familie hebben voorrang. Een e-mail of een telefoontje aan een bestuurslid volstaan.

We rijden er naartoe met eigen vervoer, carpoolen wordt aangeraden. Er is geen openbaar vervoer naar het fort!
Adres: Fort Liefkenshoek, Ketenislaan 4 (haven 1974), 9130 Kallo.