Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

2020 05 Roosenberg DSD3802

Graag uw opmerkingen en andere interessante informatie. Bezoek ons Forum. 

De kans is zéér groot dat u nog nooit van deze villa gehoord hebt. Het weze u vergeven; de villa is ook niet zo makkelijk te vinden in het straatbeeld. Ze staat zelfs een beetje verstopt achter de bomen en een eindje naar achter geschoven in de Scoutswegel. Loop er eens even langs: de Scoutswegel vindt u tussen Dorp Oost en de Jan Baptist Tassynsstraat. Villa Roosenberg staat niet ver van de werkplaatsen Janssens Interieurinrichting.
Niet alleen is de villa niet makkelijk te vinden, het blijkt ook dat er nog een andere villa was die een soortgelijke naam droeg. In het tweede geval ging het dan om ‘villa Rozenberg’, gelegen aan Dorp Oost 75. Taalkundig is er slecht een klein verschil in de benaming maar verder hebben deze twee woningen wel een gemeenschappelijk gegeven namelijk de familie De Groodt.

2020 05 Roosenberg DSD3792

Rond 1873 zou de familie Van Goey het stuk grond, waarop deze villa staat, verkocht hebben aan een tot nu toe onbekend gebleven persoon. Het zou kunnen dat de bouwheer van de huidige villa Roosenberg Charles Louis De Groodt was, een kleermaker die aan Dorp Oost 75 in villa Rozenberg (let op de schrijfwijze!) woonde. Als ‘jonkman’ woonde hij in beide huizen samen met zijn zussen Constantia en Johanna Francisca, beiden ‘twee jonge dochters’. Kleermakerij was toen een beroep dat van vader op zoon overging en hoog op de sociale ladder van de gemeenschap stond. Charles Louis en zijn zussen hadden genoeg geld om een groot stuk land te kopen van de familie Van Goey om een nieuwe woonst op te laten trekken. En niet zo maar een huis: het mocht prestige uitstralen. Er werd dus een statig, neoklassiek huis gebouwd met colonnades in de voorgevel. De tuin werd kunstig aangelegd en, zoals veelal gebruikelijk in die tijd, was er een mooie moestuin mét fruitbomen aanwezig. Helaas zou Charles Louis in 1913 al overlijden en dus heeft hij waarschijnlijk niet al te lang van zijn mooie villa kunnen genieten.

2020 05 Roosenberg DeGroodtZijn erfenis ging over in handen van zijn broer Petrus Johannes. Deze kwam in de villa wonen nadat hij zijn winkel en andere handelszaken aan het Bakkersveer te Kruibeke, op Vlaams Hoofd en in ‘t stad verkocht had. Hij was namelijk handelaar, verhuurde een aantal burgerwoningen en ‘estaminets’ zoals ‘Het Nieuwveer’ te Kruibeke, hield café-restaurant ‘De Drij Koningen’ op het Vlaams Hoofd open,… Later zou hij in de verkoop van gronden gaan handelen. Het was dus iemand die er warmpjes inzat en de villa Roosenberg paste waarschijnlijk goed bij zijn imago. Helaas zou ook hij niet lang van de villa kunnen genieten want een jaar na overerving begint de Groote Oorlog. Petrus Franciscus en zijn familie zullen naar Groot-Brittannië vluchten en daar, in Londen, de hele oorlog uitzitten. In 1919 moet de familie toch wel even aan de huidige Scoutswegel gewoond hebben aangezien Raymond, één van de zonen des huizes, dit in het voorschrift van zijn boekje ‘Geschiedenis van Zwijndrecht en Burcht’ vermelde. De andere zoon, Arthur, zou arts worden, gespecialiseerd in de weefselleer en de urologie. Hij kreeg zelfs een eigen straat naar hem genoemd: de Arthur De Groodtstraat op het Vlaams Hoofd; een straat die ongeveer ter hoogte van de huidige Graaf Van Bergenstraat (tussen de Hanegraefstraat en de Blancefloerlaan) moet gelegen hebben.

2020 05 HKZB010665 KasteeltjeRoosenberg 1940De villa in 1940.De villa werd verkocht na de Groote Oorlog en dan zijn we het spoor van de bewoners even bijster. In de jaren ’50 zou er een ondernemer, afkomstig uit Sint Niklaas, in de villa gewoond hebben. Hij was er een zaak begonnen: het op flessen trekken van Spaanse wijnen. Toen stonden er nog veel Conférenceperenbomen in de tuin. Nog later kwam hier zaadhandel De Cock, bij duivenmelkers uit Zwijndrecht en Burcht zeer gekend. Niet lang geleden was er sprake van afbraak van de villa. Een grondontwikkelaar zou er serviceflats gaan bouwen. Deze plannen werden echter afgekeurd door de gemeentediensten en dus staat de behuizing er nog steeds. Helaas begint men de leeftijd van het gebouw op te merken. Wat de toekomst er voor brengt, is onduidelijk.

Hoe komt de villa aan z’n naam? Er moet een stuk grond gelegen hebben dat met de naam ‘Roosenberg’ aangeduid werd. Deze gronden moeten ooit aan de abdij te Waasmunster met dezelfde naam toebehoord hebben. Volgens het ‘Caert- en Metingboek van de Parochie en de Heerlyhede van Swyndrecht’ van Petrus Stynen (uit 1782, dus onder de Oostenrijkse periode) was het stuk grond toen in eigendom en gebruik door Joahnnes Baptist Pyl, een paardenhoefsmid. Die andere villa Rozenberg, deze die aan Dorp Oost gelegen was, raakte met de achterkant van de tuin, aan de huidige Scoutswegel. Zou het kunnen dat de naam gewoon meegenomen werd?

Weet u meer over deze twee villa’s met dezelfde naam? Was u een regelmatig aankopen van duivenvoer bij zaadhandel De Cock? Staan er nog oude fruitbomen in de tuin? Laat het ons eens weten via dit forum, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de brievenbus aan Kaaiplein 29 te 2070 Zwijndrecht.

Bronnen:
- Herinneringen van wijlen Germain Baten
- Verhaal van René Van Haute
- DE GROODT, R., Geschiedenis van Zwijndrecht en van het Vlaamsch Hoofd (archief HKZB)

Tekst: Mireille Schaekers
Foto’s: Chris Vander Straeten (April 2013)