Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

Slijkhovestraat

  • De Bruyne
  • Onderwerp Auteur
Meer
4 jaren 1 maand geleden #1 door De Bruyne
Beantwoord door De Bruyne in topic Slijkhovestraat
Dag Mireille, bedankt voor de bijkomende info. Ik ga het zeker allemaal eens bekijken. Misschien nog dit. Mijn overgrootvader Theophiel, broer van Frans De Bruyne, is met zijn gezin ook naar Nederland gevlucht in het begin van WO I. Hij is via Kruiningen in Dordrecht terecht gekomen en ze hebben daar de oorlog doorgebracht op een boot. In bijlage een uittreksel uit de index vluchtelingen van Kruiningen en een uittreksel uit het bevolkingsregister van Dordrecht. Zoals je op het laatste kan zien is er een zoon geboren in Dordrecht (Jules). De Nederlandse ambtenaar heeft zijn naam met gestipte ij geschreven (De Bruijne) en als een goede postbode is Jules dit heel zijn leven blijven doen. Jules was trouwens ook een inwoner van Burcht (Prins Leopoldstraat 3).
Bijlagen:
  • Schaekers Mireille
Meer
4 jaren 1 maand geleden - 4 jaren 1 maand geleden #2 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Slijkhovestraat
Dag mr. De Bruyne, ik ben nog eens in mijn papieren gedoken en vond nog heel wat terug over Petrus Van 't Hof tijdens de Groote Oorlog. Deze info werd opgenomen in het boekje 'Werk en gevangenschap' dat in het vorige bericht vermeld werd. Dit kan u al wat werk besparen.
Ik heb in mijn vorig bericht een fout geschreven. De Bruyne Frans vluchtte niet naar Nederland (Kruiningen) want hij werd op 04.11.1914, waarschijnlijk te Nieuwpoort, krijgsgevangene genomen. Hij zat toen bij de 7e linie. Bron: legerdossier De Bruyne Frans. Hij zou weggevoerd worden naar Duitsland en kwam er terecht in het kamp van Güstrow. Hij zou 'op commando' gaan naar een Arbeitslager bij Luitjesburg. Bron www.grandeguerre.icrc.org PB 3805. Hij werd geregistreerd als 'Albert'. Waarschijnlijk is zijn echtgenote, Panis Maria Thérèse en hun eerste zoon, naar Nederland gevlucht tijdens de grote uitvlucht volgende op het opblazen van de Scheldebrug en het naderende Duitse leger.
Dank voor de link naar uw familiegeschiedenis.
Laatst bewerkt 4 jaren 1 maand geleden doorSchaekers Mireille.
  • De Bruyne
  • Onderwerp Auteur
Meer
4 jaren 1 maand geleden #3 door De Bruyne
Beantwoord door De Bruyne in topic Slijkhovestraat
Dag Mireille,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Zoals je kon zien had ik al een Popp-kaart bekeken waarin de Slijkhoekstraat aangegeven staat.
Het gegeven van Petrus van 't Hof is nieuw voor mij en ga ik zeker verder uitdiepen.
Theophiel De Bruyne is mijn overgrootvader, die ik zelf nog heel goed gekend heb. Was een zalige man. Samen met twee andere broers (Frans en Arthur) was hij gehuwd met drie zussen Panis. Het zijn de nakomelingen van deze drie gezinnen die nog contact met elkaar hebben en regelmatig (proberen) samen te komen. Ik ben onze familiegeschiedenis aan het schrijven en publiceer deze mondjesmaat op https://deboomvandestokers.com/
Ga er gerust eens kijken, want Burcht komt uiteraard ook in beeld.
  • Schaekers Mireille
Meer
4 jaren 2 maanden geleden - 4 jaren 2 maanden geleden #4 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Slijkhovestraat
Beste, de Slijkhoekstraat was vroeger te vinden in de wijk Slijkhoek. In het jaarboek 2019 van onze kring, binnenkort ook uit te lenen in beide filialen van onze openbare bibliotheken, kan u in het artikel van Robert Embrecht "Oude plaatsnamen van Burcht (voor 1940) meer over deze wijk lezen en hoe de straten aldaar vroeger nog genoemd werden. Wil u zelf zien waar die straat doorheen de geschiedenis liep, kan u terecht op www.geopunt.be In dit forum vindt u op datum van10 januari 2015 ('Zwijndrecht en Burcht in oude kaarten') uitleg over hoe u historische kaarten via genoemde website kan zoeken. Wil u meer in detail kijken, dan zal u een afspraak moeten maken via de balie van het AC want de technische dienst zit niet meer in de Laarstraat 90.
Een van de getuigen bij het aangeven van dit overlijden, Petrus J(o)an(nes) van 't Hof, zou tijdens de Groote Oorlog krijgsgevangene gemaakt worden. Hij werd op 24.08.1914 door de Duitsers opgepakt te Bioul bij Namen en kwam terecht te Schamhorst, Wagenhaus 9, Stube 44, Magdenburg (bron: www.grandeguerre.icrc.org, PB 370+371). Later zou hij, via het Internationale Rode Kruis, in Zwitserland terecht komen. Dit wil zeggen dat hij toen zwaar gewond was of aan tuberculose leed. Petrus Jan Van 't Hof was soldaat bij de 8e linie. Wil u meer weten over de krijgsgevangenen uit Burcht en Zwijndrecht? Ontleen dan een exemplaar van "Zwijndrecht en Burcht in de Groote Oorlog, Werk en gevangenschap" in uw plaatselijk bibliotheekfiliaal. Dit boekje is bij onze kring nog te bekomen tegen de democratische prijs van 10€. Weet u meer over Petrus Joannes Van 't Hof na zijn verblijf in Zwitserland dan lezen we dit graag van u via onze contactpagina.
Van de andere aangever bij het overlijden van uw familielid, Theophiel De Bruyne, vind ik niets terug tijdens de Groote Oorlog. Er was wel een De Bruyne Frans, gehuwd met Panis Maria Theresia, kooldrager, wonende aan de Dorpsstraat te Burcht. Hij vluchtte tijdens de Groote Oorlog naar Kruiningen want zijn 2e kind (een zoon) werd daar geboren. Bron: register bevolking via Openbare Bibliotheek, computer 3. Het opvangcentrum daar lag in de deelgemeente Hontenisse. Familie? Waar zij later, na Kruiningen, opgevangen werden is nog onbekend. Misschien weet u meer hierover? U kan over de vluchtelingen meer lezen in "Zwijndrecht en Burcht in de Groote Oorlog: Vlucht, opvang en internering". Dit boekje vindt u ook in uw lokale bibliotheek of kan u aankopen bij onze kring.
Nog veel succes met uw verdere onderzoeken en de beste wensen voor 2020.
Laatst bewerkt 4 jaren 2 maanden geleden doorSchaekers Mireille.
  • De Bruyne
  • Onderwerp Auteur
Meer
4 jaren 2 maanden geleden #5 door De Bruyne
Beantwoord door De Bruyne in topic Slijkhovestraat
Betere lezing van de overlijdensakte geeft Slijkhoekstraat. Deze straat komt voor op de Popp-kaarten van eind 19e eeuw waar nu de Boomgaardstraat is. Op Google Maps is de wijk rond Boomgaardstraat, Vrijheidstraat enz. ook aangeduid als "Slijkhoek" https://goo.gl/maps/zwNikAED1GwJHHBs6
  • De Bruyne
  • Onderwerp Auteur
Meer
4 jaren 2 maanden geleden #6 door De Bruyne
Slijkhovestraat werd gestart door De Bruyne
In de overlijdensakte van één van mijn betovergrootouders staat dat de man gestorven is in Burcht, wonende in de Slijkhovenstraat. Kan iemand mij deze (verdwenen) straat situeren?
Bijlagen:
Moderators: Super UserSchaekers Mireille
Gemaakt door Kunena