Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

Raymond De Groodt

  • Anoniem
  • Onderwerp Auteur
4 jaren 6 maanden geleden #1 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic Raymond De Groodt
Marie Louise Hélène De Groodt is de jongere zus van Arthur Petrus Henricus De Groodt (en niet de oudere zus).

Manja Gevaerts-Scheuermann
  • Schaekers Mireille
Meer
6 jaren 2 weken geleden - 6 jaren 2 weken geleden #2 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Raymond De Groodt
Ik heb mij dus vergist (kan gebeuren!) en Maria Louisa is de jongere zus van Raymond. De stamboom van Petrus Franciscus De Groodt kan u zelf komen opmaken aan de hand van de bevolkingsregister van de gemeente Zwijndrecht. Dit programma noemt ScanSearch en kan u vinden op computer 3 in de openbare bibliotheek van Zwijndrecht. Voor openingsuren: zie www.zwijndrecht.bibliotheek.be. In vorige berichten staat beschreven dat u genealogisch onderzoek kan doen op computer 1. Intussen zijn er praktische reorganisaties gebeurd en moet u écht wel op computer 3 gaan werken.
U kan ook eens contact opnemen met de parochie Sint Anna-ten-Drieën op Antwerpen-Linkeroever. Zij hebben eventueel nog meer info over Petrus Franciscus De Groodt. Weet u misschien of er foto's bestaan van Raymond De Groodt en zo ja, waar kunnen deze gevonden worden? Er wonen trouwens nu nog mensen met de familienaam De Groodt op Linkeroever.
Laatst bewerkt 6 jaren 2 weken geleden doorSchaekers Mireille.
  • Martin Heyligen
  • Onderwerp Auteur
6 jaren 2 weken geleden #3 door Martin Heyligen
Beantwoord door Martin Heyligen in topic Raymond De Groodt
Arthur De Groodt is geboren in 1883
Maria Louisa De Groodt is geboren in 1893

waarom schrijf je dan: "zijn oudere zus" ???

Heb jij eventueel de ganse stamboom van Petrus Franciscus De Groodt ?
  • Gie Stappaerts
  • Onderwerp Auteur
6 jaren 11 maanden geleden #4 door Gie Stappaerts
Beantwoord door Gie Stappaerts in topic Raymond De Groodt
Dankjewel voor deze uitgebreide opzoeking.
Als ik binnenkort nog eens het FelixArchief bezoek, zal ik niet nalaten de familie De Groodt verder op te zoeken.
  • Schaekers Mireille
Meer
7 jaren 1 week geleden - 7 jaren 1 week geleden #5 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Raymond De Groodt
Raymond De Groodt werd geboren in Kruibeke op 02.08.1884. Hij zou 'enig kind' blijven. Bron: openbare registers van bevolking via bibliotheek van Zwijndrecht.
Publicaties van de 'Commissie voor de Folklore en Geschiedenis der provincie Antwerpen' kan u via www.unicat-search.be nog terugvinden.
De Duitsers hebben tijdens de Groote Oorlog een lijst gemaakt van alle toen bestaande cafés in Zwijndrecht mét de namen van hun eigenaars of cafébazen. De naam De Groodt komt op deze lijst uit 1917 niet voor. Bron: 'Geschiedenis van Zwijndrecht en Burcht-3e deel'.
Het graf van Arthur De Groodt bestaat nog. Hij ligt begraven op het kerkhof van Berchem. Voor een foto: zie www.schoonselhof.be/2bberchem
Voor meer info over het latere leven van Raymond kan u beter de gemeenten Kontich en Edegem contacteren.
Veel succes!
;)
Laatst bewerkt 7 jaren 1 week geleden doorSchaekers Mireille. Reden: toevoeging
  • Schaekers Mireille
Meer
7 jaren 1 week geleden - 7 jaren 1 week geleden #6 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Raymond De Groodt
Raymond De Groodt (volledige naam Karel Albert Raymond) was de zoon van Johannes en Van Raemdonck Maria Amalia.
Johannes De Groodt (soms ook als Jean, Jean Baptist of Joannes geschreven) was een broer van Petrus Franciscus en beiden waren zonen van Louis De Groodt, een kleermaker uit Zwijndrecht, en Angelique Josepha Delannoye (afkomstig uit het departement du Nord). De andere kinderen in dit gezin waren Karel Lodewijk, Constantia en Joanna Francisca. Hun oom langs vaderskant Joseph (een kleermaker, °1801) woonde bij hen in.
Tussen 1847 en 1860 woonde dit gezin aan de vroegere Moortelstraat te Zwijndrecht. Dit stukje straat bestaat nu niet meer.
De zonen Johannes en Petrus Franciscus zullen vanaf 1875 naar Burcht gaan wonen. Deze bevolkingsregisters bevinden zich niet in Zwijndrecht dus hiervan kan ik geen verder adresregistratie voor de broers terugvinden.
Johannes, de vader van Raymond, komt tussen 1870 en 1880 terug naar Zwijndrecht en woonde in bij zijn broer Karel Lodewijk, een handelaar, aan de Moortelstraat. Johannes is dan aan het werk als zeepzieder en is gehuwd. Rond 1880 woont hij met zijn echtgenote op Vlaams Hoofd (geen huisnummer ingeschreven) en werkte er als zeepzieder. Vanaf 23.02.1881 verhuisde hij naar Kruibeke. Vanaf 05.05.1900 woont het gezin van Johannes De Groodt terug in Zwijndrecht en wel Dorp huis 67. Waar dit geweest is, valt niet meer uit te maken. Op dat moment was Johannes ingeschreven als 'zonder werk'.
Johannes zal tussen 1900 en 1903 nogmaals verhuizen, namelijk tussen Zwijndrecht en Kruibeke. In Kruibeke woonde hij aan de Burchtsestraat 23 of 25 en daarna aan Bakkersveer 7. Volgens de Zwijndrechtse registers van bevolking was hij toen 'een rentenier'. Tegen 1910 of later, na de Groote Oorlog, was het geld misschien op want dan woonde hij met z'n gezin aan Dorp Oost 75 en werkt als 'handelaar'. Vanaf 04.09.1919 verhuisden ze met z'n allen naar de Antwerpse Oude Koornmarkt 73. Ze komen later weer terug naar Zwijndrecht wonen in de voorheen al aangeduide villa Roozenberg.
Rond 1900 woonde broer Petrus Franciscus op het Vlaams Hoofd en was aan de slag als herbergier, later als verkoper van likeuren en kolen. Zoon Arthur (volledige naam Petrus Henricus Arthur) was toen al geneesheer. In 1919 verhuisde het volledige gezin nog maar eens; nu naar de Boomgaardstraat 26 te Berchem.
Raymond en Arthur waren dus kozijnen van elkaar. Wanneer Raymond terug naar Zwijndrecht komt wonen, kan u zeker en vast nog terugvinden op het Felixarchief. Daar zijn de bevolkingsgegevens tot in 1920-1930 nog openbaar. Misschien kan u dan ook nog zijn toenmalig beroep terugvinden.
Is het verkeerd te veronderstellen dat Raymond geschiedenis heeft gestudeerd aan het vroegere Sint Ignatiusinstituut, ook gekend als het Ufsia en nu onderdeel uitmakend van de UA? Misschien kan zijn naam ergens in hun archieven teruggevonden worden. Of was hij buitengewoon geïnteresseerd in lokale geschiedenis, een heemkundige avant-la-lettre dus?
Ik vind in de publieke registers geen enkele vermelding van Petrus Franciscus, vader van Arthur en nonkel van Raymond, als 'professor'. Bij de geboorte van Marie Louise Hélène, de zus van Arthur, in 1893 staat hij geregistreerd als hotelhouder.
De andere oom, Karel Lodewijk (°Zwijndrecht; 1841) overleed in 1912 als rentenier. Hij was steeds winkelier gebleven.
Tante Johanna Francisca (°Zwijndrecht,1847) zou in 1901 overlijden in het huis van broer Karel Lodewijk.
Tante Constantia (°Zwijndrecht 1843) verhuisde in 1913 naar Beveren en ging aan de Zandstraat 97 wonen. Deze drie personen zijn steeds ongehuwd gebleven.
Via het geboorteattest uit 1809 van Louis De Groodt, de gemeenschappelijke grootvader van Raymond en Arthur, blijkt dat overgrootvader Urbain Walter De Groodt een kleermaker uit Beveren-Waas was die dan al in Zwijndrecht aan het Dorp woonde. Kleermakerij moet in de familie gezeten hebben want getuige (en nonkel van Louis) Martin was ook kleermaker.
Bronnen van deze lap informatie waren de openbare register van bevolking en burgerlijke stand die u kan raadplegen in de openbare bibliotheek van Zwijndrecht.
Laatst bewerkt 7 jaren 1 week geleden doorSchaekers Mireille. Reden: toevoeging en verbetering
Moderators: Super UserSchaekers Mireille
Gemaakt door Kunena