Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT
Portretje December 2022: Paul D'haese

2023 01 afb. 1   Headquarters Camp TophatNa de Tweede Wereldoorlog keerden 270.000 Amerikaanse soldaten opnieuw huiswaarts of vertrokken ze naar een andere bestemming. Om de grote aantallen voorbijtrekkende soldaten te voorzien van logement, eten, drinken en alle gemakken werden wachtkampen geopend. Camp Tophat was zo’n Amerikaans legerkamp. De haven op de rechteroever zorgde voor een vlotte verscheping van de duizenden militairen en voertuigen.
Onder Kolonel A.C. Spalding ontplooide zich in 1945 een tijdelijke stad die bestond uit 2500 tenten en 500 metalen constructies. Alle comfort werd voorzien voor de Amerikaanse soldaten die vochten voor de bevrijding van België en de rest van Europa.

Niet alleen Amerikaanse soldaten waren er werkzaam. Er was genoeg werk voor heel wat burgerpersoneel uit de omgeving. Duitse krijgsgevangen onderhielden het kamp, terwijl de overwinnaar wachtte op de oversteek richting thuisland of een volgend front.
Camp Tophat lag op Linkeroever van de Schelde, ter hoogte van het Sint-Annabos en strekte zich uit in de richting van de Dwarslaan (Zwijndrecht).

2023 01 afb. 5   Steve aan het werkSteve aan het werkIn april 1946 sloot het kamp officieel de deuren. De afbraak ging snel, in mei 1946 waren alle gebouwen en tenten al neergehaald. Bij het vertrek werden heel wat voorwerpen achtergelaten en ingegraven, ook Duitse. Het terrein werd geëffend en bomen werden aangeplant. In het Sint-Annabos vind je vandaag nog altijd oude munitie, alledaagse gebruiksvoorwerpen, uniformonderdelen enz. Al zie je die spullen niet meteen met het blote oog aan de oppervlakte.

Steve Serneels, Christophe Derycker en Dave De Crom zijn erkende metaaldetectoristen uit de gemeente Zwijndrecht. Ze bezoeken bijna wekelijks de plaats van het kamp. Met de metaaldetector en spade zoeken ze de bodem af naar achtergebleven uitrusting. Na enkele jaren zoeken, hebben ze een bezienswaardige en vaak verrassende collectie voorwerpen uit Camp Tophat verzameld.
Breng een bezoek aan de tentoonstelling en neem een kijkje in het dagelijkse leven van de soldaten die verbleven in Camp Tophat, 77 jaar geleden.

De expo is vrij toegankelijk in de bibliotheek te Zwijndrecht (Binnenplein 1) gedurende de maand januari.
Openingsuren:
Ma, Di, Vrij: 10:00-12:00 en 17:00-20:00 u.
Woensdag: 10:00-17:00 u.
Donderdag: 10:00-12:00 en 14:00-17:00
Zaterdag: 10.00 -13.00 u.