Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

 2024 12 HuisDorpOost92 600px

Graag uw opmerkingen en andere interessante informatie. Bezoek ons Forum.

Het staat daar stilletjes mooi te wezen in het straatbeeld: het ‘gele huis’ aan Dorp Oost 92. Maar wie woonde hier tussen 1908 en 1933?
Het huis is waarschijnlijk een van de oudere huizen van Zwijndrecht en werd gebouwd op een perceel grond dat ooit toebehoorde aan Petrus Van Goey. Hij was hereboer en vader van Jan Baptist, de latere burgemeester. Petrus verkocht het perceel later aan Karel Louis De Groodt. Karel Louis was kleermaker, een toen zeer gerespecteerd beroep. Hij woonde met zijn beide ongetrouwde zussen in het huis dat hij op z’n nieuw verworven grond liet bouwen. Waarschijnlijk was dit in 1908.

Het huis moet toen erg modern overgekomen zijn met zijn gele gevel. Het is ook een rijkelijk huis gezien de gevelbreedte en een mooie, grote deur in het midden. Het straalde (en straalt nu nog) grandeur uit; hier woonden belangrijke mensen of toch mensen die hun rijkdom lieten uitschijnen. De familie van George Borin (hereboer), de familie Van Goey (vetweiers en lokale politici) en de familie Donckers (peperkoekfabrikant), de meer begoede inwoners van onze gemeente, woonden niet ver uit de buurt.

Het is tot nu toe nog onduidelijk of broer en zussen De Groodt voorheen in villa Roosenberg woonden.  Karel Louis overleed in 1913. Zijn zussen waren hem toen al voorgegaan. Hun graven zijn niet op de begraafplaats van Zwijndrecht terug te vinden en dit terwijl de ‘betere’ families uit onze gemeente toch allemaal daar terug te vinden zijn.

Niet ver daarvandaan, aan Dorp Oost 74/5 (nu zou dit Dorp Oost 48 zijn), woonde in die tijd meester Jozef Segers. Dit adres zal u niet meer terugvinden: het huis werd lang geleden al afgebroken maar lag in de omgeving van het ook al afgebroken ‘trapjeshuis’, daar waar nu de tram een bocht neemt langs de gemeentelijke boomgaard. Jozef Segers gaf les aan de aangenomen jongensschool en was gehuwd met Maria Constantia Trouez, dochter uit een 'betere' kruideniersfamilie uit Kruibeke. Hij kocht het huis aan Dorp Oost 92 en verhuisde met zijn echtgenote en inwonende schoonzus hiernaartoe. Tijdens de Groote Oorlog bevond meester Segers zich in Brouwershaven (Nederland) maar of hij daar geïnterneerd was als militair of op de vlucht was geslagen met vrouw en schoonzus is onduidelijk. Het is niet geweten of dit grote huis tijdens de Groote Oorlog bewoond werd door anderen. In 1919 kwamen ze alle drie terug naar Zwijndrecht. Jozef Segers nam het bordkrijt terug op en zou, na de pensionering van Donatus D’haese als hoofdonderwijzer in 1920, diens plaats aan het hoofd van de jongensschool invullen.

2024 12 Lerarenkorps jongensschool Zwijndrecht (rond 1903) bgw 600pxDe man met de woeste baard is Donatus D'haese, de man met de treurige snor is hulponderwijzer (en latere gemeentesecretaris) Alphonse Callens. Maar wie van de heren met pronte snor is meester Segers?

Waarom woonde de schoonzus, Maria Julia Trouez, bij haar zus en schoonbroer mee in dit huis? Vroeger werden al wel eens meer ongehuwde familieleden in huis opgenomen. Maar hier was er een tweede reden: Maria Julia was mentaal gehandicapt. Een huishouden in goeden doen verpleegde een familielid met mentale gezondheidsproblemen ten huize om schande te vermijden. Toen Jozef Segers in 1933 overleed, werd Maria Julia door de 2e echtgenote van de hoofdonderwijzer naar een krankzinnigengesticht gebracht. Zo staat het vermeld in de bevolkingsregisters. Dus, achter een mooie gevel kan veel verdriet en schaamte verstopt worden. De tweede mevrouw Segers verliet Zwijndrecht en ging terug naar haar geboortestad Antwerpen wonen.

In de jaren hierna werd het huis door anderen bewoond en werden er ongetwijfeld renovatiewerken uitgevoerd. De buitengevel werd gelukkig behouden en is nog altijd even mooi.
Er zijn nog wat ‘witte plekken’ in de geschiedenis van dit huis en zijn bewoners zoals: Wanneer verkocht Petrus van Goey het perceel aan Karel Louis De Groodt? Woonden Karel Louis en zijn zussen vooraf in de Villa Roosenberg (zie portretje mei 2020)? Waar liggen broer en zussen De Groodt begraven? Was meester Segers geïnterneerd als militair in Nederland of vluchtte hij als burger met vrouw en schoonzus de grens over? Zijn er ergens plannen, foto’s en andere documentatie over dit mooie huis terug te vinden? Aangezien wij als heemkundige kring geen uitdaging uit de weg gaan, zullen we proberen deze vragen op te lossen maar geeft u ons dan wel even tijd? Mocht u als lezer van dit portretje ons hierbij kunnen helpen dan zien we dit graag tegemoet.

Tekst: Mireille Schaekers
Bron: Gemeentearchief Zwijndrecht
Foto huis: Mireille Schaekers
Foto lerarenkorps 1903: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht (schenking Lieve de Meulenaere)