Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

2021 04 vlietstraat 7 2 

 Graag uw opmerkingen en andere interessante informatie. Bezoek ons Forum.

In deze tijden wordt er veel gewandeld in onze gemeente. Een wandeling maakt dat mensen trager met hun tijd omgaan, er wordt meer rondgekeken. Zo kan u, op weg naar het Vredebos, zien dat er aan de voorgevel van het huis Vlietstraat 7 een notenbalk hangt. Wat zou het verhaal achter dit ornament kunnen zijn?

In 1961 kwamen de huidige bewoners hier wonen. Toen was de Vlietstraat nog een aarden wegeltje en voorheen bevond zich hier de boerderij van de familie Van Esbroeck. De man des huizes aan Vlietstraat 7, Leon Van Osselaer, is van kleins af aan een gepassioneerd muziekliefhebber. In zijn jonge jaren werd er nog tijd uitgetrokken voor degelijk muziekonderwijs. De kinderen op school leerden muzieknoten lezen aan de hand van handige leerboekjes. Aan de hand van diezelfde boekjes kon men eventueel een instrument leren bespelen.
Leon was 9 jaar toen hij trompet leerde spelen. Later zou hij ook nog bugel, klarinet en ventieltrombone leren spelen. De oudere muzikanten in muziekgezelschappen leidden de jongeren op en namen hier ruim hun tijd voor.
Toen hij naar Zwijndrecht kwam wonen, ging hij in de Katholieke Koninklijke Fanfare ‘Eendracht’ spelen. Naderhand zou uit deze fanfare het Saxofoonorkest van Zwijndrecht groeien. Er werd al wel eens aan huis geoefend tussen de muzikanten onderling. Door de notenbalk aan de voorgevel werd het makkelijker om het huis Vlietstraat 7 terug te vinden.

Wat staat er nu eigenlijk op die balk? Wel, het is het refrein van het volkswijsje ‘Oh Jefke is getrouwd’. Het is een stukje met geen enkele hele noot. Er zijn verschillende versies van dit lied uit 1911 in omloop. Het liedje is gekend in Dessel (de Kempen), Aarschot (Vlaams Brabant), in Gent, in Brugge, in Nederland waar Japie trouwde en niet Jef. En er is natuurlijk de versie uit het Waasland waarvan men meestal enkel het refrein kent.

De notenbalk is niet gemaakt in één of andere smidse. Het is wel een mooi staaltje handvaardigheid van de bewoner-muzikant. Het is trouwens niet het eerste ornament aan deze voorgevel. Voorheen hing er een zelf gemaakte trompet!

Wist u trouwens dat de huidige Vlietstraat vroeger de Ezelsdam genoemd werd? Het was vroeger een wegje dat naar de Polderstraat liep. Een restant van deze Ezelsdam kent u misschien wel van uw wandelingen door het Vredesbos? Jaja, het gaat dan om de hoofdweg doorheen dit mooie stukje groen in onze gemeente. En er is nog een trage weg in de directe omgeving maar daar zullen we het op een andere keer over hebben.

Wil u uw informatie over de fanfares uit Zwijndrecht en Burcht of het Saxofoongezelschap van Zwijndrecht met onze heemkundige kring delen? Kent u nog liedjes die ‘eigen’ zijn aan Zwijndrecht en/of Burcht? We zien dat allemaal graag tegemoet.

Tekst: Mireille Schaekers
Bronnen: Leon Van Osselaer, Bernard Verhelst, http://www.wreed-en-plezant.be/wrdprs/2011/07/jefke-is-getrouwd/
Foto: Herman Weyn