Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

2019 01 InTMoorken 450

Graag uw opmerkingen en andere interessante informatie. Bezoek ons Forum.

In tijden dat de buurtwinkel meer en meer overgenomen worden door de supermarktketen is het fijn een stukje winkelgeschiedenis van bij ons terug te vinden.
Op de foto ziet u een stuk inpakpapier van ‘In ’t Moorken’, een winkel gelegen aan de Statiestraat 34 in Zwijndrecht. Het papier heeft de tijden goed doorstaan omdat er nog een hele rol van overblijft én omdat deze goed bewaard is gebleven. Wat de winkel aan zijn klanten aanbood, staat er op: sigaretten, kousen, korsetten, wol en saai en waarschijnlijk ook ‘postuurkes’. De naam Gandukor wijst daar op want dat was een Brusselse zaak die allerlei kleinere standbeeldjes aanbood en na 1937 heropgebouwd werd. De winkel moet rond al voor 1946 bestaan hebben. Hoe weet je zo iets? Kijk eens naar de spelling. Het is de ‘oude spelling’ en dat ziet u in ‘overgroote keuze’. Ons ‘groene boekje’, de beruchte Belgische spellingsgids kwam uit in 1946 en toen veranderde onze schrijfwijze. Vanaf toen zou het ‘overgrote keuze’ worden. Ondertussen zaten in hetzelfde huis twee maal een groentewinkel en een videozaak. Wie de bouwheer was, is tot nu toe nog niet geweten.

2019 01 StatiestraatWie hield het Meubelpaleis open?

Wat kon je nog zoal in de Statiestraat kopen? Wat volgt is een onvolledige lijst geklutst doorheen de jaren. Ondergoed voor mannen, vrouwen en kinderen kon je kopen bij ‘huis Maria’. Kousen en mercerie (kleine naaibenodigheden) waren de specialiteit van ‘huis Julia’. Voor drukwaren, pennen, potloden, gekleurd en wit papier kon je bij Jos Van Duyse en zijn Palmyre terecht. Er waren ‘het klein coiffeurken’ die enkel mannen knipte, Tor Schaekels zat met een schoenmakerswinkel naast de Laarbeek, er was het Pompoentje voor bio-dynamische voeding, beenhouwer Gerrit, een meubelwinkel, een delicatessenzaak daar waar nu de Minimax zit, Vinus Palet verkocht vis aan de overkant van huize Glorie, naast de cinema had je een snoepwinkel, aan het einde van de Statiestraat heeft er een huiskamerrestaurant bestaan.
Bij smid Van Proeyen kon je ijzerwaren bestellen of laten repareren. Er waren twee bloemenzaken, een schildersbedrijf daar waar nu het reisbureau is. Er was een kinderkledingzaak, een schoenenwinkel, een herenmodezaak en nog veel meer.

2019 01 Statiestraat11 H226De poort, naast de winkel met het zonnescherm, bestaat nog steeds. Iets verderop is de nog bestaande poort naar de smidse van Van Proeyen te zien. Het huis met het neergelaten rolluik is waar "In 't Moorken" gehuisvest was en is nu een groenten- en fruitwinkel. 2019 01 Statiestraat10 H226Wat kon men hier kopen?

Niet alleen in de Statiestraat kon je inkopen doen. Nog enkele voorbeeldjes: Aan de Laarstraat was er een kleine kruidenierswinkel in ‘de voorplaats’ op nummer 128, voor een horlogemaker kon je naar de Nijverheidslaan (nu Alice Nahonlaan), er was een fietsreparateur aan de Polderstraat, aan de Verbrandendijk had je een platenwinkel.


Heeft u weet van wie de zaak ‘In ’t Moorken’ vroeger openhield? Kan u over de winkeltjes van vroeger vertellen? Hebt u nog foto’s van de Statiestraat of andere straten van bij ons waar winkels op te zien zijn? Laat het ons eens weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via ons postadres Oude Pastorij, Kaaiplein 29 te 2070 Zwijndrecht.

Tekst: Mireille Schaekers.