Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

2017 03 HKZB012615 StPieter kinderen

Graag uw opmerkingen en andere interessante informatie. Bezoek ons Forum .

Een kinderfestiviteit die de tand des tijds niet heeft overleefd is het Sint-Pieterzingen.

De Burchtse jeugdschrijfster Maria De Vleeschouwer-Verbraeken beschrijft dit erg leuk in haar boek ‘Marieke’s Memoires’, waarin ze haar eigen jeugdjaren in Burcht tijdens het interbellum in herinnering brengt:

Dan was er nog de nu vergeten feestdag – St. Pieter: ‘ De grootste dag van ’t jaar was voor Marieke en alle kinderen van ’t dorp: Sint Pieter op 29 juni. Van weken van tevoren kwamen ze bijeen, werkten, knipten en plakten in ’t zweet van hun pollen. Er gingen die dag verschillende kinderstoeten uit: op de Heirbaan, die van de Kaai, ’t Gelaag en ’t Hoekske, maar jarenlange traditie wou dat die van het dorp de kroon spanden. En die van ’t dorp dat was Marieke. Zij stond aan het hoofd want ze had ook het meeste uitgelegd - 25 centiemen’ (Marieke’s memoires blz. 27).

Eindelijk werd het toch Sint Pieter.

‘Vier moeders misten die dag hun bezemsteel. Die stelen moesten dienen voor de hemel waar ons Lieve Vrouwke onder ging. Marieke had zelfs op de achterkamer hun kanten gordijn afgetrokken. (…)Vooraan ging Jefke, zich van zijn waardigheid bewust. Dan tien jongens met potschelen. De mensen moesten door ’t lawaai alles kunnen laten vallen en op tijd in hun deur te staan. Daarachter volgde een hele bende kinderen, zingend uit volle borst – Sinte Pieter met zijn blote arm. We zullen ze geren gaan warmen. Meivis, meivis, vivan Sinte Pieter zijne Sis. –  (…) Moeder had, terwijl ze weg waren , op de straat een groot hart van wit zand gestrooid. Binnenin lagen de pakjes vol stekelbessen en boven op een karamel..’ (Marieke’s memoires blz. 34).

Dit gebruik hield nog enkele luttele jaren na Wereldoorlog II stand, maar begin de jaren 50 van vorige eeuw verdween dit volksgebruik. We vonden in ons archief nog een van de allerlaatste foto’s van deelnemers aan dit erg plaatselijke evenement in de wijk ’t Hoekske in Burcht.


Tekst: Robert Embrecht

Bron: DE VLEESCHOUWER-VERBRAEKEN, M. Marieke's Memoires, 1961.