Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

Agenda

Vrouwen en den Eersten oorlog
Vrijdag 08 November 2019, 20:00 - 22:00
Contact Heemkundige Kring

Koenraad Dumoulin, gids Toerisme Vlaanderen uit de Ieperse "Westhoek", brengt ons een mondelinge voorstelling over de rol van de vrouw in de eerste wereldoorlog. Deze wordt begeleid met een projectie van een honderdtal slides met foto's van dames die in verband staan met "den grooten oorlog". Onder meer hun actie bij de aanzet tot de oorlog, hun aandeel in de verschillende legers, de medische sector, de politiek, de spionage, de economische sectoren, hun randactiviteiten, de familiehereniging en de terugkeer van de vluchtelingen komen aan bod. Eerder dan heel diep de personages te belichten, beperkt hij zich tot de interessante gegevens, de tragedie en het lijden van deze vrouwen en tracht een volledig sfeerbeeld te geven van bij de aanvang tot het einde van de eerste wereldoorlog. Beelden van de dames "ten voeten uit" maken de presentatie ook interessant voor een publiek met interesse voor de kledij uit die periode. 

Het is een presentatie die uitsluitend handelt over "vrouwen" tijdens de eerste wereldoorlog maar heel zeker interessant is voor mannen omdat de eerste wereldoorlog nu eens vanuit een andere hoek wordt bekeken. Veldslagen en tactische maneuvers komen hier niet aan bod. 

Het bundelen van de activiteiten van 
vrouwen en de informatie over bekende vrouwen uit de eerste wereldoorlog was geen sinecure. Het is een  document dat geregeld met nieuwe gegevens wordt aangevuld. Op dit ogenblik bestaat zijn gegevensbank uit een honderdvijfigtal slides waarvan hij er voor elke doelgroep een aantal kiest. Zijn presentatie gaf hij ook al in Belfast en Dorking en is didactisch materiaal voor een meisjesschool in Nieuw Zeeland.

Het wordt een avond vol vrouwelijke geschiedenis.

Locatie 't Waaigat, Burcht
Samen met Davidsfonds en KVLV