Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

BIJNAMEN BURCHT en ZWIJNDRECHT

  • Schaekers Mireille
Meer
9 jaren 1 maand geleden #1 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic BIJNAMEN BURCHT en ZWIJNDRECHT
En wie weet meer over Lowie Lawijt? Hij zou iets met het vroegere café "Den Anker" (Dorp West te Zwijndrecht) te maken gehad hebben.
  • Van Mele Gilbert
Meer
9 jaren 1 maand geleden #2 door Van Mele Gilbert
Beantwoord door Van Mele Gilbert in topic BIJNAMEN BURCHT en ZWIJNDRECHT
De Stoffel was een persoon die onverzorgt rondliep in de gemeente Zwijndrecht en misschien ook in Burcht.Was practisch altijd drager van witte turnsloefjes. Liep als het warm weer was rond in zijn onderlijfje.Lag regelmatig te rusten of te slapen op de zitbank in het stenen bushokje dat geplaatst was op het gemeenteplein (afgebroken bij het aanleggen van de tramlijn ). Was tevens nog bewoner van het gesticht ( nu Regenboog ) op oudere leeftijd.
  • Van Mele Gilbert
Meer
9 jaren 1 maand geleden #3 door Van Mele Gilbert
Beantwoord door Van Mele Gilbert in topic BIJNAMEN BURCHT en ZWIJNDRECHT
De knieler, die regelmatig een knieval maakte vóór de kerk van Zwijndrecht was een zekere Verhelst die in de Statiestraat woonde, maar daar ben ik niet zo zeker van.
  • Schaekers Mireille
Meer
9 jaren 2 maanden geleden #4 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic BIJNAMEN BURCHT en ZWIJNDRECHT
En hier is 'ie dan; de lijst met bij- en roepnamen uit Zwijndrecht! Kan u deze aan- en/of bijvullen?

Bijlage:

Bestandsnaam: Bij-enroep...htv2.pdf
Bestandsgrootte:125 KB
Bijlagen:
  • Schaekers Mireille
Meer
9 jaren 2 maanden geleden #5 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic BIJNAMEN BURCHT en ZWIJNDRECHT
Dag iedereen,

ook tussen Kerst en Nieuwjaar zit uw kring niet stil. Zoals jullie weten zijn wij op zoek naar roep- en bijnamen van onze (vroegere) dorpsgenoten. Om u op weg te zetten, geven wij u deze al mee: Gusta Pin. Deze mevrouw noemde eigenlijk Augusta Sepien en hield café "De Kapel" op de hoek van de Polderstraat en de vroegere Kapelstraat (nu Suikerdijkstraat) open te Zwijndrecht. Dit zoeken we dus: de bij- of roepnaam, de officiële naam van de persoon en wat meer achtergrondinformatie. Zo zoeken we meer over bijvoorbeeld "Zotte Maria", "de knieler", Mie Stek en haar vader De Stek van het vroegere café "De Noordpool", Pee Klak, Wardje Ketsenbal uit de (Kleine?) Polderstraat (allemaal uit Zwijndrecht). Maar misschien weet u ook iets meer over bijvoorbeeld Plin Seresia uit Burcht)? Voor Burcht hebben we al heel veel bij- en roepnamen, uit Zwijndrecht slechts 15! Kan u ons verder helpen? U vindt een lijstje in bijlage maar u mag dit (liefst zelfs) nog verder aanvullen. Alvast van harte bedankt en drie dikke Nieuwjaarskussen voor u allen. :kiss: :kiss: :kiss:
  • Anoniem
9 jaren 4 maanden geleden #6 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic BIJNAMEN BURCHT en ZWIJNDRECHT
Dag iedereen,

in de categorie "Bij- en roepnamen" ben ik op zoek naar meer informatie over een man met als bijnaam "De Stek". Tijdens de Groote Oorlog was hij mee betrokken in het klaarmaken van de volkssoep. Op een foto uit die tijd ziet hij er ongeveer 40-45 jaar uit. Hij had toen een snor en bruin haar. Z'n gezicht was redelijk mager "van snee". Weet u meer dan hoor ik het graag van u. Alvast bedankt :)
Moderators: Super UserSchaekers Mireille
Gemaakt door Kunena