Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

Flakbunkers

  • Schaekers Mireille
Meer
9 maanden 8 uren geleden - 9 maanden 8 uren geleden #1 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Flakbunkers
FLAK staat voor Fluchabwehrkanone; ook wel eens Fliegerabwehrkanone (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/FLAK ): afweergeschut dus om vliegtuigen uit de lucht te schieten.  Er stonden al zeker 2 zulke schiettuigen aan het Vlietbos 'op nen abri'; op een bunkertje dus.  Een bunkertje stond aan de grens van het Vlietbos met de Expressweg (nu de autostrade naar de zee).  De andere stond eerder in de omgeving van het einde van de Blauwe Hoevestraat, nu voorbij de tomatenkwekerij De Langhe, maar ook in de omgeving van de Expressweg.  Bij sommige oudere Zwijndrechtenaren spreek men ook van 'den iersten en den twieden april' als het over deze abris gaat. 
Waarschijnlijk stond er dan nog een kleine versterking aan de Burchtsestraat 34 om zo de vliegtuigen die over de Borgerweertpolder uit de lucht te schieten.  Toen was de Borgerweertpolder immers nog niet dicht gebouwd zoals nu.  Vermoedelijk weet Dirk Verelst, die WO2 opvolgt, nog meer hierover.  In onze archieven zit 1 foto (uit Burcht) waarop je nog een stuk luchtafweergeschut kan zien.
Na WO2 zijn er trouwens nog doden en zwaargewonden gevallen in abri 1 bij het 'spelen' met ... fosforlatjes.
 
Laatst bewerkt 9 maanden 8 uren geleden doorSchaekers Mireille.
  • Bernard Verhelst
  • Onderwerp Auteur
Meer
9 maanden 1 dag geleden #2 door Bernard Verhelst
Flakbunkers werd gestart door Bernard Verhelst
Na de overstromingsramp van februari 1953, werden lijsten  met 'slachtoffers' opgesteld. Deze slachtoffers konden compensatie krijgen voor het geleden verlies, mits een gedetailleerde opgave. De meeste slachtoffers vinden we terug in de ondergelopen Melselepolder. Daarnaast zijn er slachtoffers in de Burchtsestraat, ter hoogte van huisnummer 34, waar sprake is van bewoonde 'flakbunkers'. Vraag: zijn er foto's van die flakbunkers en hun bewoners?
Moderators: Super UserSchaekers Mireille
Gemaakt door Kunena