Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

Kerkhoven Zwijndrecht en Burcht

  • Schaekers Mireille
Meer
7 jaren 11 maanden geleden - 7 jaren 11 maanden geleden #1 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Kerkhoven Zwijndrecht en Burcht
Op dit moment wordt er in stilte verder gewerkt omtrent dit graf. Er zou eventueel meer info hieromtrent kunnen komen na de zomervakantie.
Maar, het einde van een concessie staat niet noodzakelijkerwijs gelijk aan het ruimen van het graf. Eerst wordt er aan de familie de mogelijkheid gegeven om de grafconcessie te verlengen en dit tegen een bepaalde prijs. Mocht een verlenging van grafconcessie er niet in zit, dan kan dit graf 'geadopteerd' worden door iemand uit het grote publiek. Deze persoon zal dan verder instaan voor de onderhoud van het graf.
Laatst bewerkt 7 jaren 11 maanden geleden doorSchaekers Mireille. Reden: aanvullende info
  • Christiaan Vertez
8 jaren 4 dagen geleden #2 door Christiaan Vertez
Beantwoord door Christiaan Vertez in topic Kerkhoven Zwijndrecht en Burcht
:huh:
Bijlagen:
  • Schaekers Mireille
Meer
9 jaren 4 maanden geleden #3 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Kerkhoven Zwijndrecht en Burcht
Vernomen uit goede (gemeentelijke) bron: er wordt naarstig gezocht naar een aannemer voor de restauratie van het graf Tulpinck, ook gekend als "De muizenval", op de begraafplaats van Burcht. Het budget voor deze werken is voor dit jaar al begroot en dus staat er eigenlijk niets meer deze werken in de weg.
  • Schaekers Mireille
Meer
9 jaren 5 maanden geleden - 9 jaren 5 maanden geleden #4 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic Kerkhoven Zwijndrecht en Burcht
Hallo,

zoals je weet (onder andere via deze website) is er in augustus 2014 een onderzoek verricht naar het erfgoed op de begraafplaatsen van onze beide deelgemeenten. Dit bezoek kwam er na enig lobbywerk van uw kring. De bezoekende voorzitter van Grafzerkje vzw vond onze beide begraafplaatsen zeer goed onderhouden, aangenaam groen en verassend rijk aan interessant funerair erfgoed. Zij stelden voor om alle graven van burgemeesters, notabelen en andere lokaal belangrijke personen te restaureren. Ze kwamen al vlug aan een totaal van goed 150 graven die onder handen genomen konden worden. Dat was voor onze gemeente wat te veel om aan te beginnen (en 't budget hiervoor is niet makkelijk te vinden). Maar, er werd voor 2015 al wel een mooie som uitgetrokken voor de restauratie van het familiegraf Tulpinck ("de muizenval" op de begraafplaats van Burcht). Hopelijk komen in 2016 de grafstenen de Neuf de Burght aan de buitenzijde van de kerk van Burcht aan bod. Uw kring volgt dit allemaal op.
Ondertussen kan ieder van ons z'n steentje bijdragen en het peterschap van één of meerdere oude graven op zich nemen. Meer inlichtingen hierover vindt u op de dienst "bevolking" van de gemeente Zwijndrecht. U mag de graven enkel poetsen met biologische middelen. Bruine zeep en Ecover vloerzeep, goed handborstel, een tandenborstel en een emmer zijn handig om stenen graven proper te krijgen. Water kan u halen aan de verschillende pompen op onze begraafplaatsen. Groene aanslag van algen krijgt u er bijna nooit helemaal af maar 2 keer per jaar eens goed poetsen kan al een groot stuk helpen. En te proper is ook niet goed: het graf mag een zekere oude charme behouden.
Kijk ook eens op www.grafzerkje.be. Onder "restauraties" kan u dan een graf op een bepaalde begraafplaats kiezen. U krijgt er wat uitleg over wie de overledene was en over de restauratie van het graf, mét "voor en na" foto's. En wat ons ook interesseert, is het verhaal achter het graf: wie was de mens die hier rust, wat deed hij, hoe kwam hij/zij in Zwijndrecht of Burcht terecht? In 2013 werden er tijdens Open Monumentendag gegidste wandelingen over onze begraafplaatsen gegeven. Thema van de dag was namelijk "de tijd staat stil". Vooral de graven van de zusters van 't klooster van Zwijndrecht leidden tot veel verhalen van de oud-leerlingen. In Burcht was er veel belangstelling voor het familiegraf Tulpinck en de graven van de slachtoffers van de "vliegende bommen".
Ook goed om weten: er bestaat ook zoiets als een jaarlijks terugkomende activiteit "de week van de begraafplaatsen". Deze heeft steeds plaats in september.
:)
Laatst bewerkt 9 jaren 5 maanden geleden doorSchaekers Mireille.
  • Van Mele Gilbert
  • Onderwerp Auteur
Meer
9 jaren 5 maanden geleden #5 door Van Mele Gilbert
Kerkhoven Zwijndrecht en Burcht werd gestart door Van Mele Gilbert
Wat is de stand van zaken aangaande beide kerkhoven in verband met het behoud van historische grafzerken, volgens het gemeentebestuur van onze gemeente ?
Moderators: Schaekers Mireille
Gemaakt door Kunena