Onderwerp: Verkavlingsakten

Verkavlingsakten 23 aug 2016 11:31 #1

Een kopie van de staten van goed,die Mireille vermeldt, bevinden zich ook in het archief van onze Heemkundige Kring.

Verkavlingsakten 24 apr 2015 11:56 #2

  • 's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Berichten: 15
Bedankt Mireille!!!
Op jou kan ik toch altijd rekenen!

Je kan de 'staten van goed' raadplegen en zelf een foto maken. Ik ben de staten van goed van Fran├žois Claessens (+ Burcht 30/6/1846), vader van de vermelde 'Baesen Claessens' uit het boek van Dirk Verelst thuis aan het uitpluizen.
En inderdaad dat oud Nederlands is niet makkelijk, je mag de woorden zeker niet vergelijken met nu want dan zit je er wel eens naast. Ik dacht bij 'acte van cavelinghe' aan verkaveling van gronden. Maar een 'cavelbrief' is een akte van boedelscheiding, een soort testament.

Verkavlingsakten 18 apr 2015 18:20 #3

Nog eentje: in hetzelfde Rijksarchief te Beveren vindt je ook kaften voor het notariaat. Ze zijn gerangschikt per gemeente. Burcht had zeer lang geen notaris. Voor verkavelingen en zo kan het wel eens zijn dat ze een notaris uit een andere gemeente nodig hadden. Misschien kan je terecht in de papieren van notaris Orlent of anders moet je op zoek (de naald en de hooiberg!). Om een beetje gestructureerd te zoeken: begin bij de repertoria. Die staan gerangschikt per datum. Vraag zeker raad aan de mensen van het Rijksarchief zelf want zij weten bijna steeds waar je moet beginnen te zoeken.
:woohoo:

Verkavlingsakten 18 apr 2015 18:13 #4

Hallo, in het Rijksarchief van Beveren kan je in de handbibliotheek een boek van Roggeman vinden waarin de staten van goed Zwijndrecht en Burcht vinden. Hierin staat een "korte inhoud" van een staat van goed. Voor Burcht kan je er de gegevens tussen 1720 en 1795 in vinden. Het origineel moet daar ook in de archieven te vinden zijn maar of je het kan uitlenen is niet duidelijk Het oud-Nederlands lezen kan soms wel eens tegenvallen ... Je kan misschien best eerst contact opnemen met het Rijksarchief te Beveren.
B)

Verkavlingsakten 18 apr 2015 11:01 #5

  • 's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Berichten: 15
Hallo

Ik ben een staten van goed aan het uitpluizen :woohoo:
Daarin staat een akte van verkaveling in vermeld van date den 23ste december 1739 in Burcht.

Weet iemand waar ik deze akte zou kunnen terugvinden?
In het gemeentearchief, notaris?


groetjes
Brigitte
Laatst bewerkt: door . Reden: datum aangepast
Moderators:
Tijd voor maken pagina: 0.215 seconden
Adres van onze vereniging: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht, Kaaiplein 29, 2070 Zwijndrecht. E-mail: info@heemkundezb.be