Logo
HEEMKUNDIGE KRING ZWIJNDRECHT BURCHT

WO1

  • Schaekers Mireille
Meer
10 jaren 3 maanden geleden - 10 jaren 3 maanden geleden #1 door Schaekers Mireille
Beantwoord door Schaekers Mireille in topic WO1
Volgend jaar zal het 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog losbrak. Ook Zwijndrecht en Burcht kregen hiervan hun deel. De HKZB heeft een langlopend project opgestart (tot in 2018)om zo veel mogelijk de plaatselijke geschiedenis tijdens die jaren terug onder de aandacht te brengen. Daarvoor hebben we ook uw inbreng nodig! Misschien kent u nog verhalen over het leven van toen of zijn er bij u nog foto's of brieven uit die tijd te vinden? Uw (over)grootvader zat in de burgerwacht van Zwijndrecht, Burcht of Vlaams Hoofd? Uw familie was gevlucht naar Groot-Brittanië of Nederland? U kan allerlei dingen vertellen over het aanschuiven voor de Amerikaans winkel of bij de soepbedeling? Uw familielid was werkzaam op het guanofabriek in die tijd of was aan de slag bij één van de brouwerijen in onze 2 deelgemeentes? Wie heeft er nog foto's van Zwijndrecht, Burcht en Vlaams Hoofd uit die tijd? U hebt misschien nog aanplakbiljetten of affiches uit die tijd?
U kan ons steeds contacteren via de contactpagina op deze site. Alle documentatie en informatie wordt met de grootste zorgvuldigheid ingescand en/of digitaal bewaard. Zo blijven deze herinneringen bewaard én toch nog bij u.
Alvast bedankt! :kiss:
Laatst bewerkt 10 jaren 3 maanden geleden doorSchaekers Mireille.
  • Anoniem
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 5 maanden geleden #2 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic WO1
Voor iedereen naar de pontonbrug "vliegt": ze is al weer terug weg! Het is pas volgend jaar dat ze langer ter plaatse zal liggen. Voor de "die-hards": op www.gva.be vindt u een filmpje van 1 minuut over de opbouw en de afbraak van deze pontonbrug. U klikt hiervoor Antwerpen aan in het vankje "uw gemeente", even naar onder scrollen en daar vind u het dan. Er staat ook een doorverwijzing naar een begeleidend artikel.
  • Anoniem
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 5 maanden geleden #3 door Anoniem
Beantwoord door Anoniem in topic WO1
In het archief van de HKZB zitten er 2 foto's van de pontonbrug ter hoogte van Burcht. U vindt ze op deze website onder "Beelden", foto's 15 en 16 op pagina 1 van de Burchtse foto's. Zo hebt u alvast een idee over hoe dat moet zijn "over water lopen"!
  • pontonbrug Vlaams Hoofd
  • Onderwerp Auteur
10 jaren 5 maanden geleden #4 door pontonbrug Vlaams Hoofd
WO1 werd gestart door pontonbrug Vlaams Hoofd
vanaf vandaag 3/10, en dit tot 5/10, ligt er een pontonbrug over de Schelde ter hoogte van het vroegere Vlaams Hoofd (nu Antwerpen Linkeroever). Zo een brug diende o.a. tijdens WO1 om de Belgische bevolking Antwerpen te ontvluchten. De Belgische troepen bliesen ze op bij hun "stategische aftocht" en later werd ze herbouwd door de bezetter; de Keizerlijke Troepen. Zulke brug lag er niet alleen tussen Vlaams Hoofd en Antwerpen maar ook tussen Burcht en Petroleum-Zuid maar ook verder landinwaarts weren er te vinden. Deze pontonbrug is een oefening ter voorbereiding van de herdenking van 100 haar WO1. Volgend jaar mag ook het grote publiek er over lopen.
Hebt u foto's over deze en andere pontonbruggen? Circuleert er in uw familie een verhaal van toen over de vlucht over deze brug? Laat het gerust eens weten! Het kan opgenomen worden in ons project "WO1 in onze gemeente".
Moderators: Super UserSchaekers Mireille
Gemaakt door Kunena