Onderwerp:

WO1 10 dec 2013 16:27 #1

  • Schaekers Mireille
  • Schaekers Mireille's Profielfoto
  • Offline
  • Berichten: 92
Volgend jaar zal het 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog losbrak. Ook Zwijndrecht en Burcht kregen hiervan hun deel. De HKZB heeft een langlopend project opgestart (tot in 2018)om zo veel mogelijk de plaatselijke geschiedenis tijdens die jaren terug onder de aandacht te brengen. Daarvoor hebben we ook uw inbreng nodig! Misschien kent u nog verhalen over het leven van toen of zijn er bij u nog foto's of brieven uit die tijd te vinden? Uw (over)grootvader zat in de burgerwacht van Zwijndrecht, Burcht of Vlaams Hoofd? Uw familie was gevlucht naar Groot-Brittanië of Nederland? U kan allerlei dingen vertellen over het aanschuiven voor de Amerikaans winkel of bij de soepbedeling? Uw familielid was werkzaam op het guanofabriek in die tijd of was aan de slag bij één van de brouwerijen in onze 2 deelgemeentes? Wie heeft er nog foto's van Zwijndrecht, Burcht en Vlaams Hoofd uit die tijd? U hebt misschien nog aanplakbiljetten of affiches uit die tijd?
U kan ons steeds contacteren via de contactpagina op deze site. Alle documentatie en informatie wordt met de grootste zorgvuldigheid ingescand en/of digitaal bewaard. Zo blijven deze herinneringen bewaard én toch nog bij u.
Alvast bedankt! :kiss:
Laast bewerkt: door Schaekers Mireille.

WO1 03 okt 2013 22:55 #2

  • Anoniem
  • Anoniem's Profielfoto Onderwerp Auteur
Voor iedereen naar de pontonbrug "vliegt": ze is al weer terug weg! Het is pas volgend jaar dat ze langer ter plaatse zal liggen. Voor de "die-hards": op www.gva.be vindt u een filmpje van 1 minuut over de opbouw en de afbraak van deze pontonbrug. U klikt hiervoor Antwerpen aan in het vankje "uw gemeente", even naar onder scrollen en daar vind u het dan. Er staat ook een doorverwijzing naar een begeleidend artikel.

WO1 03 okt 2013 01:21 #3

  • Anoniem
  • Anoniem's Profielfoto Onderwerp Auteur
In het archief van de HKZB zitten er 2 foto's van de pontonbrug ter hoogte van Burcht. U vindt ze op deze website onder "Beelden", foto's 15 en 16 op pagina 1 van de Burchtse foto's. Zo hebt u alvast een idee over hoe dat moet zijn "over water lopen"!

WO1 03 okt 2013 01:04 #4

  • pontonbrug Vlaams Hoofd
  • pontonbrug Vlaams Hoofd's Profielfoto Onderwerp Auteur
vanaf vandaag 3/10, en dit tot 5/10, ligt er een pontonbrug over de Schelde ter hoogte van het vroegere Vlaams Hoofd (nu Antwerpen Linkeroever). Zo een brug diende o.a. tijdens WO1 om de Belgische bevolking Antwerpen te ontvluchten. De Belgische troepen bliesen ze op bij hun "stategische aftocht" en later werd ze herbouwd door de bezetter; de Keizerlijke Troepen. Zulke brug lag er niet alleen tussen Vlaams Hoofd en Antwerpen maar ook tussen Burcht en Petroleum-Zuid maar ook verder landinwaarts weren er te vinden. Deze pontonbrug is een oefening ter voorbereiding van de herdenking van 100 haar WO1. Volgend jaar mag ook het grote publiek er over lopen.
Hebt u foto's over deze en andere pontonbruggen? Circuleert er in uw familie een verhaal van toen over de vlucht over deze brug? Laat het gerust eens weten! Het kan opgenomen worden in ons project "WO1 in onze gemeente".
Moderators: Super UserSchaekers Mireille
Tijd voor maken pagina: 0.031 seconden
Adres van onze vereniging: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht, Kaaiplein 29, 2070 Zwijndrecht. E-mail: info@heemkundezb.be