Onderwerp:

Blauw Hoeve 04 juni 2013 22:46 #1

 • Secretaris
 • Secretaris's Profielfoto
Gisteren reed ik voorbij de Blauwe Hoeve. Het dakgebinte van de mouterij (het torengebouwtje) is bloot komen te liggen, de dakpannen zijn er afgevallen, de natuurelementen hebben nu vrij spel. Dit alles kan leiden tot een verdere algemene verslechtering van dit bouwkundig erfgoed. De site zit nu min of meer in een impasse: niet verkocht, niet onderhouden en zeker en vast niet gebruikt om het enigzins leefbaar te houden. Weet iemand wat de plannen zijn voor dit stukje oud Zwijndrecht? :(

Blauw Hoeve 28 mei 2013 17:26 #2

 • Vincent Deleu
 • Vincent Deleu's Profielfoto
Beste,
Ik weet dat inderdaad de gemeente soms niet al te soepel is. Uit ervaring weet ik dat destijds een bediende van de technische dienst zelfs met hand en tand ging dwarsliggen. Wij wonen vlak over de Blauwe Hoeve. Grote tuin maar daar mocht en ging ook niets gebeuren. Een pad aanleggen was "not done", een bank plaatsen om te gaan zitten was oorlog vragen. Ik vroeg eens om een zwemvijver te graven. Toen begon precies de derde wereldoorlog. Neen, leuk was anders. Ik meen echter te weten dat des betreffende-dwarsliggende bediende er niet meer zou zijn. Oef.

Blauw Hoeve 25 mei 2013 12:23 #3

 • Lenaerts Dirk
 • Lenaerts Dirk's Profielfoto
Hey allemaal, raar maar waar: onze dochter is met enkele gezinnen gaan toelating vragen aan gemeente én provincie om in de Blauwe Hoeve een woongemeenschap te starten. Activiteit een biohoeve (grondstalen werden reeds genomen in de buurt),de vorm co-housing , ook autodelen van één wagen enz.. Onder hen: architecten,stedebouwkundigen biologen,... Het antwoord van zowel gemeente als provincie: NEEN! Geen mogelijkheid tot bewoning door meerderen. Uw gemeente zou fier moeten zijn om zulke projecten te huisvesten. De realiteit is anders :( .
Dirk Lenaerts 0499318418 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blauw Hoeve 24 mei 2013 21:16 #4

 • Vincent Deleu
 • Vincent Deleu's Profielfoto
Cohousing, ... samenwonen maar toch ook apart ! Zou leuk zijn maar ik denk iets te klein.
Grondopp. is 3.200 m2 en de gracht is 1.400 m2.
Voor de rest is er niets. Hier en daar een stukje gazon en (nu nog) veel bouwvallige gebouwen.
Dit pand zou wel iets zijn voor onze Heemkundige kring.
450.000 euro + kosten kan onze gemeente wel dragen zeker ?

Blauw Hoeve 23 mei 2013 21:48 #5

 • Secretaris
 • Secretaris's Profielfoto
Dus, de verkoop van de Blauwe Hoeve is ingehouden... Wat is de familie nu van plan met de gebouwen en de grond? Het staat nu toch al enige tijd leeg, huis en gronden worden misschien niet onderhouden en wie weet is het wel een mooi logeeradres voor krakers. 't Is een zeer spijtige zaak om een zo mooi stuk erfgoed te zien leeg staan. Zou het niet mogelijk zijn renovatie ervan te doen en van de bestaande structuren sociale woningen of noodwoningen te maken? Voor zover ik begreep uit de tekst "Rechtsgevolgen van de vastgestelde inventaris-rechtsgevolgen in de Vlaamse decreet- en regelgeving" kan dit een mogelijkheid zijn.
Misschien is het wel DE plek in onze gemeente om, met behoud van het specifieke karakter van de gebouwen, er een co-housing project op te starten?
:unsure:

Blauw Hoeve 23 mei 2013 15:50 #6

 • Vincent Deleu
 • Vincent Deleu's Profielfoto
Ik was vandaag aanwezig op de verkoop (Openbaar) van de Blauwe Hoeve.
Er was veel volk. Ongeveer 80 personen. Veel mensen zoals ik die kwamen luisteren. :)
De biedingen waren niet goed en zelfs slecht. 3 kandidaat kopers. Hoogste bod was 310.000 euro. De verkoop werd dan ook ingetrokken. Familie had 450.000 euro verwacht. :(
Moderators: Super UserSchaekers Mireille
Tijd voor maken pagina: 0.034 seconden
Adres van onze vereniging: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht, Kaaiplein 29, 2070 Zwijndrecht. E-mail: info@heemkundezb.be