Onderwerp:

Foto van de Maand: April 2017 (Duiven melken in Zwijndrecht) 21 sept 2020 14:15 #1

 • Duivenlokaal "De Luchtreizigers"
 • Duivenlokaal "De Luchtreizigers"'s Profielfoto
Café "De Kroon" (niet te verwarren met "De Oude Kroon" aan de andere kant van de kerk) was het lokaal van de maatschappij "De Luchtreizigers". Op een foto uit 1952 (feest Rode Kruis) staat op de luifel: "Duivenlokaal De Luchtreizigers". Blijkbaar had de pastoor op de gevel publiciteitsruimte gehuurd: "RK Toeristen, houd uw zondagsplicht. H.Missen 6 1/2 - 8 - 9 - 10"
Café "De Kroon" werd rond 1925 gebouwd op de fundamenten van de heel oude herberg "In Sint Machutus", ("Sint Machuyt") waarvan de sporen teruggaan tot 1595.
Tijdens WO2 werd het zgn. "Klein Moortelstraatje" gebombardeerd, waarbij "De Kroon" zware schade opliep. Het gebouw werd nog gerestaureerd (zoals te zien is op de foto uit 1952) maar in 1954 ging heel de huizenblok tegen de vlakte. Het driehoekig pleintje, waar nu het oorlogsmonument staat, werd volledig vrijgemaakt en er werd begonnen met de bouw van de huidige huizenrij met de café's "Toerist" en "Machutus". Wie meer informatie heeft over café "De Kroon" (of andere café's in Zwijndrecht) mag dit altijd melden, via dit forum of via e-mail)
Bijlagen:

Foto van de Maand: April 2017 (Duiven melken in Zwijndrecht) 12 apr 2020 13:03 #2

 • Schaekers Mireille
 • Schaekers Mireille's Profielfoto
 • Offline
 • Berichten: 90
Het Felixarchief (Godefriduskaai, Antwerpen) bezit enkel mooie vlagontwerpen voor verenigingen en scholen uit onze beide deelgemeenten. Zo had de Zwijndrechtse duivenmaatschappij 'De Luchtreizigers' hun eigen vlag laten uittekenen. Op de achterkant van het ontwerp schreef een vermoedelijk bestuurslid z'n opmerkingen bij het ontwerp. Werd deze vlag ooit geborduurd naar dit ontwerp en waar zou deze eventueel nog terug te vinden zijn? Weet u meer over de persoon van Parijs Gustaaf die contactpersoon geweest kan zijn? Waar had deze duivenmaatschappij zijn lokaal: in café 'De Reisduif' bij Cesarina Somers of bij café 'De Veehandel', beiden aan de Burchtsestraat? Beide drankgelegenheden bestaan helaas niet meer.
Dus; weet u meer, laat het dan gerust eens weten!
Bijlagen:

Foto van de Maand: April 2017 (Duiven melken in Zwijndrecht) 11 mei 2017 19:49 #3

 • Anoniem
 • Anoniem's Profielfoto
Dat café recht over Miss Blik; zou dat niet 'De Middenstand' geweest zijn?

Foto van de Maand: April 2017 (Duiven melken in Zwijndrecht) 26 apr 2017 22:55 #4

 • Van Mele Gilbert
 • Van Mele Gilbert's Profielfoto
Ons ouderlijk huis bevond zich in de Moortelstraat (huige benaming is Richard Orlentstraat ). Het zijn nog altijd rijwoningen, waarvan de tuinen uitkomen in een brede wegel die paalt aan de Kapellenkouter. Er waren verschillende buren die met de duiven speelden. Wij zagen ze zaterdagavond rijden met hun fiets met achterop een kevie, met daarin hun duiven die mochten meevliegen naar Quevrain en andere plaatsen in Frankrijk. Hun kevie werd binnengebracht in café De Gouden Karper tegenover het klooster Dorp-Oost of ook in een café op Dorp-West,waarvan ik de naam vergeten ben, maar rechtover "Miss Blik" de meesten van ons wel bekend.Op zondag toen de gingen "vallen" zoals dat heette kwamen al buren in de wegel, sommigen met een export in de hand en daarbij de nodige kommentaar. Sommmige droegen daarbij zonder fout altijd dezelfde kledij kledij, want anders vielen hun duiven niet.Tot zover.

Foto van de Maand: April 2017 (Duiven melken in Zwijndrecht) 28 mrt 2017 09:27 #5

 • Super User
 • Super User's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Berichten: 125
Graag uw opmerkingen en andere interessante informatie over het duivenmelken in onze dorpen: de liefhebbers, de verenigingen, de lokalen en ... de duiven.

Foto van de maand: April 2017 (Duiven melken in Zwijndrecht).

Klik op Antwoord (niet op Antwoord onderwerp!)
Laast bewerkt: door Super User.
Moderators: Schaekers Mireille
Tijd voor maken pagina: 0.085 seconden
Adres van onze vereniging: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht, Kaaiplein 29, 2070 Zwijndrecht. E-mail: info@heemkundezb.be