Nieuws

Welkom op de website van onze Kring. Hier vindt u informatie over onze werking en resultaten van onze zoektochten in de lokale heemkunde. Uw bijdrage is zeer welkom!

Om onze activiteiten te ondersteunen hebben we uw medewerking en steun nodig. We vragen om uw lidmaatschapsbijdrage voor 2018 (EUR 15) te willen storten op ons rekeningnummer BE48 9730 4246 5927. Gelieve steeds uw naam en voornaam te vermelden in het mededelingenvak van uw overschrijving.
Kandidaat-leden worden verzocht dit inschrijvingsformulier te gebruiken.

Ons lokaal in de oude pastorij - Kaaiplein 29 te Burcht - is beschikbaar voor heemkundig onderzoek. Gelieve onze archivaris, Robert Embrecht - 03/252 97 08, te contacteren.

Wegens een technisch probleem zijn het inschrijvingsformulier en de contactpagina op deze site tijdelijk onbruikbaar. Gelieve ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken. Onze excuses. Er wordt aan gewerkt!

13:00 - 16:00. Ter gelegenheid van de publieke opening van het park gooien wij onze deur open voor leden en geïnteresseerden.

Sinds een paar weken zijn er technische problemen met het Forum van onze website. Wanneer je wilde reageren op een bestaand bericht, dan werkte de toets Toevoegen niet meer en kon je bijgevolg je boodschap niet overbrengen. Vervelend!
Nu is het probleem gedeeltelijk opgelost: het is terug mogelijk om berichten in het forum te beantwoorden met de beperking dat je op dat ogenblik NIET op de website ingelogd moogt zijn.
Ik zoek verder naar een goede oplossing.

2017 03 31 HKZB017576 TramLijnH BurchtIn 2019 zal het 60 jaar geleden zijn dat de tramlijn tussen het Vlaams Hoofd/Antwerpen LO buiten dienst werd gesteld.

De heemkundige kringen van de gemeenten op de route van deze lijn hebben de handen in elkaar geslagen om dit stuk verleden terug onder de aandacht te brengen. De bedoeling is een soort reizende tentoonstelling te brengen in alle gemeenten. We willen niet alleen het verhaal brengen van de gehele tramlijn, maar ook het lokale gebeuren sterk in de verf zetten.

We zitten nu in de fase van het verzamelen van gegevens. In vergelijking met andere gemeenten hebben we relatief weinig materiaal. Daarom vragen we ons publiek om informatie aan te brengen, in de eerste plaats over het lokale gebeuren. Werkte u voor de trammaatschappij? Gebruikte u regelmatig de tram als pendelaar, om uit te gaan? Hebt u speciale ervaringen? Hoe verliep het leven rond de tramlijn, bv. de vele café's?

U kunt ons contacteren via de Contactrubriek op deze website.

2018 04 28 LiefkenshoekCollage

Zaterdag 28 april: bezoek van onze Heemkundige Kring aan Fort Liefkenshoek.

Een prachtige historische evocatie van het fort door de eeuwen heen, verteld en rondgeleid door een zeer bekwame gids, Annemie Goris.
We verkenden ook het belevingscentrum waar o.a. het vroegere quarantaine verleden van het fort, maar ook de moderne Waaslandhaven en de opgegraven Kogge aan bod komen.
Achteraf samen met de gids een lekkere “Bonaparte” in lokale “Fort Liefkenshoek” glazen gedronken.

Een uitstapje met de (klein)kinderen meer dan waard: al spelend leren over hun omgeving: een mooi stukje praktische heemkunde.

2018 04 LogoFortLiefkenshoekHet Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit het eind van de zestiende eeuw. Het werd aangelegd ter bescherming van de stad Antwerpen tegen de oprukkende Spaanse troepen onder leiding van Farnese. Twee eeuwen lang was het in handen van de Hollanders. Daarna wisselde het fort nog verschillende keren van bezetter.
Ook de functie van het fort is meermaals veranderd: het deed dienst als quarantainestation, als marinebasis, als een vakantieoord voor de beroepsmilitairen, ...

De oudste nog bestaande gebouwen dateren uit de Napoleontische periode (1810-1811). Het fort vormt één van de laatste stukjes groen te midden van het industrielandschap. Het werd aangekocht door de gemeente Beveren in 1980 en is sedert 1985 beschermd als monument en als landschap. Het fort herbergt nu een bezoekers- en belevingscentrum.

De site is heel interactief opgezet en interessant en aangenaam voor kinderen. (Groot)ouders breng jullie kleinkinderen mee! Er is dan ook heel wat te zien en te beleven op Fort Liefkenshoek!

De toegang tot het domein en het bezoekers- en het belevingscentrum is gratis. De gegidste rondleiding wordt betaald door de HKZB en duurt ongeveer twee uur. Het bezoek aan het belevingscentrum duurt ook een uur.

De groep is beperkt tot 25 personen, wees er dus vlug bij. Leden en hun familie hebben voorrang. Een e-mail of een telefoontje aan een bestuurslid volstaan.

We rijden er naartoe met eigen vervoer, carpoolen wordt aangeraden. Er is geen openbaar vervoer naar het fort!
Adres: Fort Liefkenshoek, Ketenislaan 4 (haven 1974), 9130 Kallo.