Nieuws

Welkom op de website van onze Kring. Hier vindt u informatie over onze werking en resultaten van onze zoektochten in de lokale heemkunde. Uw bijdrage is zeer welkom!

Om onze activiteiten te ondersteunen hebben we uw medewerking en steun nodig. We vragen om uw lidmaatschapsbijdrage voor 2018 (EUR 15) te willen storten op ons rekeningnummer BE48 9730 4246 5927. Gelieve steeds uw naam en voornaam te vermelden in het mededelingenvak van uw overschrijving.
Kandidaat-leden worden verzocht dit inschrijvingsformulier te gebruiken.

Wegens een technisch probleem zijn het inschrijvingsformulier en de contactpagina op deze site tijdelijk onbruikbaar. Gelieve ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken. Onze excuses. Er wordt aan gewerkt!

Wie recent de Contactpagina op de website gebruikte heeft ondervonden dat de website na het doorsturen van het bericht een foutmelding geeft (Could not instantiate mailer). Enige tijd erna kreeg u een mail met de confirmatie dat het bericht ontvangen is.
De website stuurt 2 berichten: een bericht naar de gebruiker en een bericht naar mij. Door een verandering bij onze provider kwam dat tweede bericht echter niet meer tot bij mij.
Resultaat: de gebruiker denkt dat het bericht correct doorgestuurd is, maar ik heb niets gezien!
Het systeem houdt echter een kopie van de boodschappen bij, zodat ik alle berichten kan recupereren.
Ondertussen werkt de Contactpagina terug normaal.
We zullen zo snel mogelijk uw vragen behandelen. Gelieve ons te verontschuldigen voor de late reactie.

2018 11 11 DSCN3559 61 65 h139

2018 11 11 DSCN3567 68 74 h176

2018 11 11 DSCN3587 92 02 h169

Naast alle wapenstilstandsherdenkingen houden we op 11 november ook een mooie traditie in ere: de Sint-Martinusstoet door Burcht en het grielen.

2017 03 31 HKZB017576 TramLijnH BurchtIn 2019 zal het 60 jaar geleden zijn dat de tramlijn tussen het Vlaams Hoofd/Antwerpen LO buiten dienst werd gesteld.

De heemkundige kringen van de gemeenten op de route van deze lijn hebben de handen in elkaar geslagen om dit stuk verleden terug onder de aandacht te brengen. De bedoeling is een soort reizende tentoonstelling te brengen in alle gemeenten. We willen niet alleen het verhaal brengen van de gehele tramlijn, maar ook het lokale gebeuren sterk in de verf zetten.

We zitten nu in de fase van het verzamelen van gegevens. In vergelijking met andere gemeenten hebben we relatief weinig materiaal. Daarom vragen we ons publiek om informatie aan te brengen, in de eerste plaats over het lokale gebeuren. Werkte u voor de trammaatschappij? Gebruikte u regelmatig de tram als pendelaar, om uit te gaan? Hebt u speciale ervaringen? Hoe verliep het leven rond de tramlijn, bv. de vele café's?

U kunt ons contacteren via de Contactrubriek op deze website.

Op 28 november houden we onze algemene ledenvergadering.
Plaats: de Mouterij, John Tulpinckstraat 15, Burcht. Tijdstip: 19:30h.

Naast de gebruikelijke onderwerpen plannen we een presentatie van vondsten in onze bodem met behulp van de metaaldetector. We tonen ook een aantal lokaal gevonden bodemfossielen.

Deze vergadering is voorbehouden voor onze leden.

2018 11 VrouwenEnDeOorlog pub

Samen met verschillende verenigingen en het gemeentebestuur richten we enkele activiteiten in.

De presentatie over "Vrouwen in de Grooten Oorlog" (8 november), wordt samen met het Davidsfonds Zwijndrecht en Burcht en de KVLV ingericht.

Het benefietconcert “Zwijndrecht & Burcht in Wereldoorlog I" (10 november) wordt georganiseerd door de lokale afdeling van de internationale vereniging "The Order of the Fleur de Lys vzw”. De Heemkundige Kring verleent haar medewerking voor de historische omkadering van het evenement.

Meer informatie over deze activiteiten zal verspreid worden door de betrokken verenigingen en het Gemeenteblad.