Nieuws

Welkom op de website van onze Kring. Hier vindt u informatie over onze werking en resultaten van onze zoektochten in de lokale heemkunde. Uw bijdrage is zeer welkom!

Om onze activiteiten te ondersteunen hebben we uw medewerking en steun nodig. We vragen om uw lidmaatschapsbijdrage voor 2021 (EUR 15) te willen storten op ons rekeningnummer BE48 9730 4246 5927. Gelieve steeds uw naam, voornaam en emailadres te vermelden in het mededelingenvak van uw overschrijving.

Kandidaat-leden worden verzocht dit inschrijvingsformulier te gebruiken. Gelieve ook hier duidelijk uw emailadres in te vullen.

Wegens een technisch probleem zijn het inschrijvingsformulier en de contactpagina op deze site tijdelijk onbruikbaar. Gelieve ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken. Onze excuses. Er wordt aan gewerkt!

2021 10 29 Nocturne 2021 (recto)

Warm aanbevolen!

Wegens de blijvende belangstelling voor dit mooie boek zorgden we voor een herdruk.
Gelieve ons te contacteren op ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. indien u zich een exemplaar wilt aanschaffen.

2021 08 30 TramH paneel4 DRUK

60 jaar geleden werd de tramlijn tussen Hamme en het Vlaams Hoofd / Antwerpen LO buiten dienst gesteld.

De heemkundige kringen van de gemeenten op de route van deze lijn hebben de handen in elkaar geslagen om dit stuk verleden terug onder de aandacht te brengen. We organiseerden een  reizende tentoonstelling naar alle gemeenten waardoorheen de tramlijn liep. We willen niet alleen het verhaal brengen van de gehele tramlijn, maar zeker het lokale gebeuren sterk in de verf zetten.

De tentoonstelling in Burcht ging door tijdens de weekends van 11 en 18 september in de Sint-Martinuskerk. We ontvingen 518 bezoekers. Een succes!

De tentoonstelling op Linkeroever ging door tijdens de eerste twee weekends van oktober in Galerij Ho-Bie, Scheldebuilding, Beatrijslaan 8. We ontvingen 177 bezoekers.

2021 08 ZurenborgOp zaterdag 21 augustus organiseren we voor onze leden een geleid bezoek aan de wijk Zurenborg  in Antwerpen.
Deze wijk is gekend om z’n statige herenhuizen, ontworpen door de beste belle époque-architecten. Achter de gevels zitten allerlei interessante verhalen die u tijdens de uitstap te weten komt.

Heb je hem al opgemerkt? De historische boomgaard, vlak achter de kerk van Zwijndrecht, langs tramlijn 3.
Je vindt hier een waaier aan oude rassen appelen, peren, kersen, pruimen, noten en moerbeien. Ze maken deel uit van het smakelijk erfgoed van de gemeente.
Zaterdag 26 juni 2021 organiseert de gemeente samen met Velt, RLSD en lokale verenigingen een eerste bijeenkomst in de boomgaard.
Via de Heemkundige Kring kom je meer te weten over de geschiedenis van de boomgaard. Natuurpunt vertelt jou alles over de vogels en andere diertjes die er nestelen. Velt toont jou hoe je kersen plukt en laat jou kennismaken met de bijzondere fruitrassen in de boomgaard. En voor de kinderen worden er leuke knutselactiviteiten voorzien.
Kom af en deel je verhalen, foto's, documentatie en andere informatie over de hoogstamboomgaard en andere boomgaarden die ondertussen uit het beeld verdwenen zijn. We verwachten je!
Schrijf je nu in via deze link.
Bekijk het filmpje.