Nieuws

Welkom op de website van onze Kring. Hier vindt u informatie over onze werking en resultaten van onze zoektochten in de lokale heemkunde. Uw bijdrage is zeer welkom!

Om onze activiteiten te ondersteunen hebben we uw medewerking en steun nodig. We vragen om uw lidmaatschapsbijdrage voor 2022 (EUR 15) te willen storten op ons rekeningnummer BE48 9730 4246 5927. Gelieve steeds uw naam, voornaam en emailadres te vermelden in het mededelingenvak van uw overschrijving.

Kandidaat-leden worden verzocht dit inschrijvingsformulier te gebruiken. Gelieve ook hier duidelijk uw emailadres in te vullen.

Wegens een technisch probleem zijn het inschrijvingsformulier en de contactpagina op deze site tijdelijk onbruikbaar. Gelieve ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken. Onze excuses. Er wordt aan gewerkt!

2022 06 HKZB010755 TUINWIJK Zondag 5 juni viert de Burchtse Tuinwijk zijn 100ste verjaardag. Davidsfonds Burcht neemt de organisatie op zich. Men maakt de winnaar bekend van een gedichtenwedstrijd over de Tuinwijk, er zijn volksspelen en eten en drinken. Ook de Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht doet hier aan mee. Er worden enkele oude foto’s getoond en iets na 14 uur geeft Dirk Verelst een korte toelichting over de geschiedenis van deze wijk.
Tuinwijken ontstonden in het begin van de 20ste eeuw in Engeland. Na Wereldoorlog I werd het idee ook in België gelanceerd. Het waren kleine groene oases van arbeiderswoningen waar de bewoners rust konden vinden en waar men streefde naar een samenhorigheid vaak door de aanwezigheid van een groen middenplein waar men elkaar kon ontmoeten. Ook de Burchtse tuinwijk vertoont al deze kenmerken.
Een zondags ommetje waard!

2022 05 28 CarolusBorromeusKerkGevel 350px Na een bezoek aan het Gilliot & Roelantsmuseum te Hemiksem wil onze Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht met de leden graag op bezoek naar de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. Deze barokke kerk werd ontworpen door niemand minder dan Pieter Paul Rubens, de wereldbekende schilder. Een gids vertelt ons alles over het gebouw en voor zij die meer willen, volgt er nog een bezoek ‘achter de schermen’. De crypte, het kantmuseum en nog meer. De kerk zelf is vlot toegankelijk voor onze minder mobiele leden, de crypte minder daar er dan een steile trap afgelopen moet worden.

Wanneer: dit bezoek met gids gaat door op zaterdag 28.05.2022. We verzamelen voor de ingang van de kerk, te vinden aan het Hendrik Conscienceplein, om 13.45 uur. De inkom en het bezoek met gids is gratis voor onze leden.

Hoe geraakt u er? Sportievelingen komen met de fiets en rijden via de Sint Annatunnel tot aan de groenplaats. Hier kan u uw fiets stallen en dan wandelt u nog zo’n 500 meter verder tot aan het Hendrik Conscienceplein.
Komt u met de tram vanuit Zwijndrecht of vanaf het Frederik van Eedenplein, dan stapt u af aan halte Groenplaats en dan begint u te stappen tot aan de Carolus Borromeuskerk.

Om zeker te zijn dat we voldoende gidsen voorzien, hadden wij graag van u geweten of u mee gaat op deze uitstap. Wenst u ook het bezoek ‘achter de schermen’ mee te maken; laat het dan ook eens weten. Gelieve ons hiervan in te lichten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tot gauw,

2022 04 25 SpreekbeurtSintMaartenMaandag 25.04.2022 organiseert uw Heemkundige Kring een interessante bijeenkomst met als thema ‘De internationale Sint Maartensorganisatie en de Sint Martinusroute’.
Spreker is Richard Willems, heemkundige uit Beveren en begeesterd door alles wat met Sint Maarten te maken heeft.
Hij neemt ons mee langs de Martinusroute die zich doorheen Europa slingert en vertelt ons wat meer over de eigentijdse invulling van de Martinusviering - bij ons vooral gekend door de St Maertensommegang en het grielen op 11 november.

 De voordracht gaat door in de Mouterij, John Tulpinckstraat 15 te Burcht en is gratis voor onze leden. Niet-leden met een Reynaertpas (de vroegere Uitpas) betalen 1€, niet-leden zonder zo’n Reynaertpas betalen 5€.

Aanvang: 20 uur. Het einde is voorzien rond 22u.

Er is parkeergelegenheid aan de Kerkstraat en op het kerkplein. Uw fiets kan voor de deur van de Mouterij gestald worden. Komt u met het openbaar vervoer dan neemt u bus 87 of de Zwijndrechtbus. Zij stoppen aan het kerkplein van Burcht. Alle bussen die het traject tussen Hamme en Antwerpen aandoen, stoppen hier ook.

2022 04 25 LogoMartinusrouteVoor minder mobiele geïnteresseerden: er is er in de Mouterij een lift die u tot de eerste verdieping brengt.

Mocht u verhinderd zijn op 25 april, maar wil u de Martinusroute op het grondgebied van Zwijndrecht en Burcht wel eens afstappen? Dan vindt u hier de link: https://www.zwijndrecht.be/wandelroutes-in-zwijndrecht

2022 03 28 HKZB010286 DHaeseKrantenknipsel1 Pub

In het kader van Erfgoeddag 2022, die in het teken van het onderwijs staat, organiseert de Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht een kleine tentoonstelling in de Zwijndrechtse bibliotheek over het werk van Paul D'haese. We besteden er vooral aandacht aan de vele publicaties die verschenen om de schrijfmethodiek D’haese bekend te maken in de klassen van de lagere school in Vlaanderen en daarbuiten.

Deze gratis tentoonstelling gaat door in de Openbare Bibliotheek Zwijndrecht, Binnenplein 1,
van zaterdag 23 april tot zaterdag 30 april, tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

2022 03 Kom uit je kot flyer miniZondag 13 maart, 13 tot 17 uur

De gemeente en de adviesraden organiseren op zondag 13 maart een opendeurdag waar alle verenigingen zich kunnen voorstellen aan de bevolking. Nu de corona-epidemie hopelijk op zijn laatste beentjes rondloopt, is het goed om het ruime vrijetijdsaanbod in de gemeente voor te stellen. Daar maakt het verenigingsleven deel van uit en sommige organisaties kregen het tijdens de opeenvolgende lockdowns soms hard te verduren. ‘Kom uit je kot’ komt daaraan tegemoet.

Ook de Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht neemt hier aan deel.

Samen met de gemeente werken we mee aan het project ‘Graven van lokaal historisch belang’. Graven die concessie-vrij zijn worden opnieuw eigendom van de gemeente. De gemeente kan deze graven dan ontruimen. Sommige van deze graven hebben echter een bijzondere waarde omwille van hun architectuur of omwille van de persoon die er begraven ligt.

De Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht organiseert daarom op 13 maart korte rondleidingen van een 45-tal minuten op het kerkhof van Zwijndrecht om 13.30, 14.30 en 15.30 u. We gaan even in op het belang van bepaalde graven, een aantal selectie criteria en de restauratie van graven.

Gratis, geen reservering nodig.

Adres van onze vereniging: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht, Kaaiplein 29, 2070 Zwijndrecht. E-mail: info@heemkundezb.be