Nieuws

Welkom op de website van onze Kring. Hier vindt u informatie over onze werking en resultaten van onze zoektochten in de lokale heemkunde. Uw bijdrage is zeer welkom!

Om onze activiteiten te ondersteunen hebben we uw medewerking en steun nodig. We vragen om uw lidmaatschapsbijdrage voor 2016 (EUR 15) te willen storten op ons rekeningnummer BE48 9730 4246 5927. Gelieve steeds uw naam en voornaam te vermelden in het mededelingenvak van uw overschrijving.
Kandidaat-leden worden verzocht dit inschrijvingsformulier te gebruiken.

Ons lokaal in de oude pastorij - Kaaiplein 29 te Burcht - is beschikbaar voor heemkundig onderzoek. Gelieve onze archivaris, Robert Embrecht - 03/252 97 08, te contacteren.

Wegens een technisch probleem zijn het inschrijvingsformulier en de contactpagina op deze site tijdelijk onbruikbaar. Gelieve ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken. Onze excuses. Er wordt aan gewerkt!

2017 11 11 Grielen2017 DSCN3239+3247+2154

2017 11 11 Grielen2017 DSCN3257+ 2017 11 11 Grielen2017 LinkVideo

Enkele foto's en een videootje.

2017 03 31 HKZB017576 TramLijnH BurchtIn 2019 zal het 60 jaar geleden zijn dat de tramlijn tussen het Vlaams Hoofd/Antwerpen LO buiten dienst werd gesteld.

De heemkundige kringen van de gemeenten op de route van deze lijn hebben de handen in elkaar geslagen om dit stuk verleden terug onder de aandacht te brengen. De bedoeling is een soort reizende tentoonstelling te brengen in alle gemeenten. We willen niet alleen het verhaal brengen van de gehele tramlijn, maar ook het lokale gebeuren sterk in de verf zetten.

We zitten nu in de fase van het verzamelen van gegevens. In vergelijking met andere gemeenten hebben we relatief weinig materiaal. Daarom vragen we ons publiek om informatie aan te brengen, in de eerste plaats over het lokale gebeuren. Werkte u voor de trammaatschappij? Gebruikte u regelmatig de tram als pendelaar, om uit te gaan? Hebt u speciale ervaringen? Hoe verliep het leven rond de tramlijn, bv. de vele café's?

U kunt ons contacteren via de Contactrubriek op deze website.

23017 10 28 Nocturne 2017 pubOp zaterdagavond 28 oktober gaat een nocturne door op de begraafplaats van Zwijndrecht.
Er worden pannenkaarsen en lichtzakjes geplaatst op de centrale assen van de begraafplaats. Het publiek kan een brandvrij lichtzakje met theelichtje kopen aan 1€ per stuk om op het graf van een overleden familielid, vriend, vriendin, kennis of zelfs een onbekende te plaatsen. De Wase Kantorij brengt stemmige liederen en de Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht biedt 2 smaken soep, koffie en thee aan tegen een zeer democratische prijs.
Voor het plaatsen en aansteken van de pannenkaarsen en de lichtzakjes worden er nog vrijwilligers gevraagd vanaf 18:45h. Er wordt ook nog iemand gezocht die soep wil maken. Vorig jaar werd er 39 liter soep verkocht en dat was maar net genoeg voor de liefhebbers. Laat iets weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze nocturne is een mooie gelegenheid om in alle rust en sereniteit een tijdje stil te staan bij de overledenen.

Let wel: de nocturne gaat enkel door bij droog weer.

Onze volgende ledenvergadering gaat door op vrijdag 24.11.2017 in de Mouterij, John Tulpinckstraat te Burcht. Zoals altijd beginnen we om 19.30 uur STIPT en zullen we het niet later maken dan 22 uur.
De agenda zal nog doorgestuurd worden naar onze leden. Wil u een punt op de agenda brengen, laat het dan ons gauw weten.
De heemkundige uiteenzetting wordt verzorgd door Herman Vaessen met het dorp Doel als onderwerp.
De koffie en de thee zullen klaarstaan.