Nieuws

Welkom op de website van onze Kring. Hier vindt u informatie over onze werking en resultaten van onze zoektochten in de lokale heemkunde. Uw bijdrage is zeer welkom!

Om onze activiteiten te ondersteunen hebben we uw medewerking en steun nodig. We vragen om uw lidmaatschapsbijdrage voor 2016 (EUR 15) te willen storten op ons rekeningnummer BE48 9730 4246 5927. Gelieve steeds uw naam en voornaam te vermelden in het mededelingenvak van uw overschrijving.
Kandidaat-leden worden verzocht dit inschrijvingsformulier te gebruiken.

Ons lokaal in de oude pastorij - Kaaiplein 29 te Burcht - is beschikbaar voor heemkundig onderzoek. Gelieve onze archivaris, Robert Embrecht - 03/252 97 08, te contacteren.

Wegens een technisch probleem zijn het inschrijvingsformulier en de contactpagina op deze site tijdelijk onbruikbaar. Gelieve ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken. Onze excuses. Er wordt aan gewerkt!

2017 03 31 HKZB017576 TramLijnH BurchtIn 2019 zal het 60 jaar geleden zijn dat de tramlijn tussen het Vlaams Hoofd/Antwerpen LO buiten dienst werd gesteld.

De heemkundige kringen van de gemeenten op de route van deze lijn hebben de handen in elkaar geslagen om dit stuk verleden terug onder de aandacht te brengen. De bedoeling is een soort reizende tentoonstelling te brengen in alle gemeenten. We willen niet alleen het verhaal brengen van de gehele tramlijn, maar ook het lokale gebeuren sterk in de verf zetten.

We zitten nu in de fase van het verzamelen van gegevens. In vergelijking met andere gemeenten hebben we relatief weinig materiaal. Daarom vragen we ons publiek om informatie aan te brengen, in de eerste plaats over het lokale gebeuren. Werkte u voor de trammaatschappij? Gebruikte u regelmatig de tram als pendelaar, om uit te gaan? Hebt u speciale ervaringen? Hoe verliep het leven rond de tramlijn, bv. de vele café's?

U kunt ons contacteren via de Contactrubriek op deze website.

2017 06 11 OpgravingenVerrebroek Op de site heeft men beslist de grootte van de groepen bezoekers te beperken tot 10 personen. Wij zijn daarom nu reeds volgeboekt.

Hebt u altijd al willen weten hoe onze verre voorvaderen in onze regio leefden, hoe zij woonden?  Op woensdag 05.07.2017 zou de Heemkundige kring Zwijndrecht Burcht graag met u op bezoek gaan naar de archeologische site te Verrebroek.  Daar heeft men tijdens opgravingen voor de Waaslandhaven sporen uit de Steentijd teruggevonden.  Een van onze leden hielp mee tijdens dit werk en zal ons die woensdag rondleiden.  Een re-enactor zal het leven van toen naspelen.  De rondleiding begint om 14 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Gratis inkom.

Afspraak aan het Logistiek Park Waasland, Verrebroekstraat 91 te Beveren-Waas (eigen vervoer, er is geen openbaar vervoer in de omgeving) om 13:45 STIPT.

Iedereen mag mee, breng zeker uw (klein)kinderen mee.

Aanmelden via een telefoontje naar Tina op 0486/78.61.49 of via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van uw naam en het aantal personen en dit voor 25/06/2017.

Meer info: http://www.gravenonderdewaaslandhaven.com/

2017 04 23 Erfgoeddag Rij1 2017 04 23 Erfgoeddag Rij2

Dit jaar organiseerden wij samen met de gemeente de Erfgoeddag in de Oude Pastorij te Burcht, de thuis van onze Heemkundige Kring.

We verwelkomden 90 bezoekers, niettegenstaande de concurrentie van de 10 miles te Antwerpen.

2017 03 26 PortretPlantin250

NIEUW: Er waren 24 deelnemers van onze vereniging.

De Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht gaat op pad. Dit keer wordt er op zondag 26.03.2017 vanaf 14 uur een bezoek met gids gepland aan het grondig vernieuwde Plantin Moretus museum, Vrijdagsmarkt te Antwerpen.

De inkom voor een groep van min. 12 en max. 15 personen bedraagt 6€ zo u tussen 12 en 65 jaar bent.
Brengt u kinderen of (achter)kleinkinderen mee, jonger dan 12 jaar, dan mogen zij gratis binnen.

Wil u mee naar dit pareltje van Unesco Werelderfgoed, gelieve dan uw naam en voornaam en het aantal personen voor einde februari 2017 via ons mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op te geven.
De prijs van de tickets kan u storten op het rekeningnummer van de Kring BE48 9730 4246 5927.

U komt toch ook mee?

Ets Christoffel Plantin - Prentenkabinet Museum Plantin Moretus, Antwerpen.