Nieuws

Welkom op de website van onze Kring. Hier vindt u informatie over onze werking en resultaten van onze zoektochten in de lokale heemkunde. Uw bijdrage is zeer welkom!

Om onze activiteiten te ondersteunen hebben we uw medewerking en steun nodig. We vragen om uw lidmaatschapsbijdrage voor 2018 (EUR 15) te willen storten op ons rekeningnummer BE48 9730 4246 5927. Gelieve steeds uw naam en voornaam te vermelden in het mededelingenvak van uw overschrijving.
Kandidaat-leden worden verzocht dit inschrijvingsformulier te gebruiken.

Wegens een technisch probleem zijn het inschrijvingsformulier en de contactpagina op deze site tijdelijk onbruikbaar. Gelieve ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken. Onze excuses. Er wordt aan gewerkt!

2019 05 25 ArtDecoWandelingStNiklaasFoto Dienst Toerisme Sint-NiklaasUw Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht neemt u graag mee op een wandeling langs mooie Art Déco-gebouwen in Sint Niklaas.

Deze wandeling van ongeveer 2 uur gaat door op zaterdag 25.05.2019.
Verzamelpunt is het stadshuis waar we elkaar treffen om 13.45 uur.
Uw kring zorgt voor de gids. Uw bijdrage bedraagt 5€, ter plaatse te betalen.
Er kunnen maximaal 25 personen mee en inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor 20.05.2019 is een must.

Doe zeker goede stapschoenen aan en berg - indien nodig - een klein parapluutje in uw tas want de wandeling is vooral een buitenuitstap.

Enkele beelden van ons recent bezoek.

Langsheen de fietsostrade omgeving WalstraatLangsheen de fietsostrade omgeving Walstraat.
Is dit een restant van de vroegere IJzerwegel die tussen de verdwenen Gaverstraat en, via het huidige fort van Zwijndrecht, naar de Ponjaardstraat liep?
U hebt hen waarschijnlijk gezien: in onze beide deelgemeenten liepen er vorig jaar mensen rond die op zoek waren naar de nog bestaande trage wegen. Op basis van de wegenatlas uit 1844 werd er gekeken of die wegen van toen nu nog bestonden en in welke staat ze zich bevonden. Tot veler verbazing waren er nog bijna 600 stukjes aan trage wegen bij ons terug te vinden. Zij werden afgestapt, bekeken, gefotografeerd, beoordeeld en geregistreerd. Het is een lange termijn-project dat uit moet monden in een netwerk van trage wegen in Zwijndrecht en Burcht dat vlot aansluit op de ons omliggende gemeenten. Het grote publiek zou de gebruiker er van kunnen worden. Deze wegen zouden zo min mogelijk door gemotoriseerd vervoer gekruist worden.

Onze vereniging is op zoek naar verhalen bij deze trage wegen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om wat u uitspookte in de Zwijndrechtse Kerkhofwegel na de kermis of nadat het u probeerde thuis te geraken na een nachtelijk bezoek aan toenmalige jongerencafé ‘Den Uil’. Jongeren uit Burcht gingen zwemmen in de putten aan de Wallen. Welke wegeltjes liepen daar naar toe? Hoe geraakte u tot aan de Draaiende Sluis of naar café ’De Schelde’ in de Vitshoek (nu verdwenen in Zwijndrecht-industrie)? Hoe fietste of liep u naar de forten van Burcht, Zwijndrecht, Kruibeke of Sint Marie om daar uw legerdienst te gaan doen of er te gaan werken? Wie gebruikte vroeger de Mollevangerswegel op ’t Heiken? Wie heeft het stukje Van Goeystraat vanaf de Laarbeek naar de Laarkouter nog gekend als wegeltje? Of de vele weggetjes tussen de Heirbaan en de ‘Schelkant’?
Dié verhalen; daar zijn we naar op zoek. Het mag gaan over verdwenen of nog bestaande trage wegen. Lees het stukje over de ‘Slekkendam’ te Zwijndrecht nog eens (in Craeyennest herfst 2016) of het portretje van mei 2018 over ’t Dammeke te Burcht, beiden terug te vinden op onze website.
Zo’n verhalen geven een meerwaarde aan de trage wegen. Zij geven zicht op het lokale belang van de weg en de plaatselijke geschiedenis ervan. Zo’n verhalen zien wij graag komen en als u er foto’s of tekeningen bij kan laten zien dan hebben we dat nog veel liever. U kan ons bereiken via ons emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via onze brievenbus aan Kaaiplein 29.

2017 03 31 HKZB017576 TramLijnH BurchtIn 2019 zal het 60 jaar geleden zijn dat de tramlijn tussen het Vlaams Hoofd/Antwerpen LO buiten dienst werd gesteld.

De heemkundige kringen van de gemeenten op de route van deze lijn hebben de handen in elkaar geslagen om dit stuk verleden terug onder de aandacht te brengen. De bedoeling is een soort reizende tentoonstelling te brengen in alle gemeenten. We willen niet alleen het verhaal brengen van de gehele tramlijn, maar ook het lokale gebeuren sterk in de verf zetten.

We zitten nu in de fase van het verzamelen van gegevens. In vergelijking met andere gemeenten hebben we relatief weinig materiaal. Daarom vragen we ons publiek om informatie aan te brengen, in de eerste plaats over het lokale gebeuren. Werkte u voor de trammaatschappij? Gebruikte u regelmatig de tram als pendelaar, om uit te gaan? Hebt u speciale ervaringen? Hoe verliep het leven rond de tramlijn, bv. de vele café's?

U kunt ons contacteren via de Contactrubriek op deze website.