Nieuws

Welkom op de website van onze Kring. Hier vindt u informatie over onze werking en resultaten van onze zoektochten in de lokale heemkunde. Uw bijdrage is zeer welkom!

Om onze activiteiten te ondersteunen hebben we uw medewerking en steun nodig. We vragen om uw lidmaatschapsbijdrage voor 2020 (EUR 15) te willen storten op ons rekeningnummer BE48 9730 4246 5927. Gelieve steeds uw naam en voornaam te vermelden in het mededelingenvak van uw overschrijving.
Kandidaat-leden worden verzocht dit inschrijvingsformulier te gebruiken.

Wegens een technisch probleem zijn het inschrijvingsformulier en de contactpagina op deze site tijdelijk onbruikbaar. Gelieve ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te gebruiken. Onze excuses. Er wordt aan gewerkt!

2020 04 CoronaLogoBeste leden,

In deze coronatijden moet elkeen zich aanpassen aan de genomen maatregelen.
Ook het culturele leven valt daardoor grotendeels stil.
Onze Kring had een aantal interessante ledenactiviteiten in petto voor de komende weken en maanden.

Met de huidige richtlijnen zijn alle groepsactiviteiten nu verboden. Alles afhangen van de verdere uitbreiding van de virusepidemie en de daaraan verbonden aanpassingen van de maatregelen.
We hebben noodgedwongen alle activiteiten voor april en mei uitgesteld, waaronder de grote tramtentoonstelling te Burcht en Antwerpen Linkeroever.

We zullen een nieuwe activiteitenkalender opstellen eens de situatie terug duidelijk is.

Tot nader order moeten we ook andere contacten vermijden, zoals het raadplegen van ons archief. De gemeente heeft trouwens de Oude Pastorij gesloten voor het publiek.

We willen u aanmoedigen om het contact met onze Kring gedurende die periode zeker niet te laten verwateren.
U kunt ons ten allen tijde bereiken via het internet: langs ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., de Contactpagina van onze website www.heemkundezb.be en het forum op dezelfde website.
We wensen ook de mensen, die ons niet langs het internet kunnen bereiken, niet in de steek te laten. U kunt ons bereiken per telefoon. We zorgen er dan voor dat uw boodschap goed behandeld wordt.

Wij willen ook deze speciale tijd documenteren voor onze gemeente. Hoe hebt u deze corona-tijd beleefd? Hield u een dagboek bij over deze tijd? Ging u op ‘berenjacht’ met uw kinderen? Hoe hebben ze dit beleefd? Hebt u foto’s van onze ‘legere’ deelgemeenten? Of hebt u net foto’s van de vele wandelaars en andere sporters langs de Schelde of in het Vredesbos? Maakte u of uw huisgenoten mooie stoeptekeningen om de moed er in te houden?
Zat u thuis in quarantaine? Hoe hebt u deze tijd beleefd en hoe trok u uw streng?
Laat het ons eens weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via onze brievenbus: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht, Kaaiplein 29, 2070 Burcht. Alvast ‘nen dikke merci!’

Maar het belangrijkste op dit moment: we wensen elkeen van onze leden deze periode veilig en gezond door te komen!

Vriendelijke groeten,

Het Bestuur

 Uitgesteld

2017 03 31 HKZB017576 TramLijnH Burcht60 jaar geleden werd de tramlijn tussen Hamme en het Vlaams Hoofd / Antwerpen LO buiten dienst gesteld.

De heemkundige kringen van de gemeenten op de route van deze lijn hebben de handen in elkaar geslagen om dit stuk verleden terug onder de aandacht te brengen. We organiseerden een  reizende tentoonstelling naar alle gemeenten waardoorheen de tramlijn liep. We willen niet alleen het verhaal brengen van de gehele tramlijn, maar zeker het lokale gebeuren sterk in de verf zetten.

De tentoonstelling werd reeds opgesteld in Temse en Hamme. Het is onze beurt gedurende mei 2020, eerst in Burcht en daarna op Linkeroever.

We zoeken nog steeds bijkomende informatie en vrijwilligers die ons willen helpen bij het opstellen van de tentoonstellingen of die een oogje in het zeil willen houden gedurende de openingsuren.

2020 02 Dulle Griet001510Op zaterdag 01.02.2020 gaat onze kring op uitstap. Deze keer gaan we op bezoek bij twee ‘straffe madammen’: Dulle Griet en Madonna. Beide dames bevinden zich, opgepoetst en wel, in het museum Mayer van den Bergh aan de Lange Gasthuisstraat 19 te Antwerpen.

Onze heemkundige kring verzorgt de gids, u betaalt uw inkomticket à 6 € ter plaatse.
We komen bijeen aan het museum (bij slecht weer binnen in de inkomhal) om 13.45 uur. De rondleiding zelf begint om 14 uur en kreeg al schitterende kritieken. Doordat dit een ouder museum is, zijn er veel trappen en géén lift. Gelieve hiermee rekening te houden.

Hoe geraakt u ter plekke:
• Aan de Groenplaats kan u tram 4 of tram 7 nemen. Beiden houden halt aan halte Oudaan. Vandaar is het nog hooguit 100 meter stappen tot aan het museum.
• Uw fiets kan u in de omgeving parkeren.
• Uw auto kan u betalend parkeren in de ondergrondse parkingen Oudaan of Groenplaats. Let wel: Antwerpen is een LEZ.
• Te voet: vanaf de Groenplaats volgt u de tramsporen, via de Huidevetterstraat loopt u vlot de Lange Gasthuisstraat in, op weg naar het museum.

Er werden 2 gidsen voorzien dus u kan nog mee als u dit via de contactpagina op onze website of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. laat weten.
Tot dan!

2020 02 Dulle Griet001510Op zaterdag 01.02.2020 ging onze kring op uitstap. Deze keer gingen we op bezoek bij twee ‘straffe madammen’: Dulle Griet en Madonna. Beide dames bevinden zich, opgepoetst en wel, in het museum Mayer van den Bergh aan de Lange Gasthuisstraat 19 te Antwerpen.

 

Wij wensen onze leden en sympathisanten een voorspoedig nieuw jaar.

 

Het bestuur

 

 

Adres van onze vereniging: Heemkundige Kring Zwijndrecht Burcht, Kaaiplein 29, 2070 Zwijndrecht. E-mail: info@heemkundezb.be